Att läsa Excess: en recension

Jag var skeptisk inför Excess, det måste jag medge. Hur ska jag kunna läsa den lilla texten? Hur ska jag kunna bläddra i så tunna sidor? Hur ska jag orka läsa med såna små marginaler? Hur ska jag …

Skepsismen försvann inte förrän jag tog tag i det hela – och läste en.

Excess

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läsbarhet
Det tog ett litet tag att vänja sig, men det gick förvånande snabbt att jag slutade störa mig på formatet.

Ett litet minus är att det (för mig) är lite jobbigt att läsa på morgonen då jag är så himla trött och helst skulle behöva strl 16, men det är ju jag det …

Format
Det är faktiskt smått fantastiskt att inte ens behöva välja mellan två böcker, om båda är i Excess finns det ingen anledning att lämna någon av dem hemma såvida man inte har en pytteliten handväska. De väger verkligen ingenting. Ett problem är dock att böckerna försvinner väldigt väldigt lätt. I soffan, i väskan, under ett papper …

Högsäsong
Ja, just det. För mig är Excess ett format som bäst lämpar sig för varmare klimat då det enkelt går att stå ute och läsa medan man väntar på bussen. Den lilla storleken på texten gör den dessutom betydligt mer lättläst om det finns dagsljus som i riktigt dagsljus, och inte skymningen som varar från november till februari.

Utseende
Sjukt snygg. Enough said.

Pris
Priset är kring 100 kr vilket jämfört med en pocket kan verka dyrt, för en pocket är ju mycket större. Well ladies and gent’s, i det här fallet bör det snarare vara en fördel med mindre. Bara det att kunna ta flera böcker utan vånda och utan att få sneaxel (hittade på det ordet precis, men jag tror ni vet vad jag menar) är helt klart värt en tjuga. Sedan är böckerna väldigt snygga och det utan att ta en himla massa plats (vilket är positivt för mig som redan har så mycket böcker hemma att jag kastat ut tevebänken och gjort ett av böcker istället …).

Sammanfattning
Summa summarum är alltså att Excess var en positiv överraskning, och även om den inte haft någon riktig boom ännu så tror jag den står att vänta. Bara vi får lite varmare väder, högre temperaturer och lite mindre skeptiska bokläsare (som jag själv) kommer den att komma. I am telling you. Den snygga utformningen gör den dessutom helt klart till ett framtida samlarobjekt.

Någon annan som läst Excess? Vad tycker ni om formatet?

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Att läsa Excess: en recension

 1. Jag har faktiskt inte läst någon Excess-bok ännu, men det verkar ju onekligen smidigt ibland! Jag ska definitivt prova nästa gång jag ska ut och resa 🙂

 2. Kära Syster skriver:

  Jag har precis läst min första excessbok och jag gillade storleken (den får ju plats i fickan!) och det prassliga papprena (=mysigt), men jag blev aldrig riktigt kompis med att bläddra nerifrån och upp. Trots att den är så liten var det som att jag alltid fick ont i armarna när jag sattlåg i sängen och läste. Händer aldrig med en vanlig pocket. Priset är ett problem, som sagt, förhoppningsvis sänks det allteftersom fler titlar kommer i formatet. För visst kan jag tänka mig att läsa igen! För att den är en winner när det kommer till att få med sig på ingen plats alls.

  /Anna

  • malinthewriter skriver:

   Ja det håller jag nog med om! Den är inte gjord för att läsas i sängen, men på buss och tåg där jag suttit med armstöd har jag inte märkt av några problem. Men jag brukar inte läsa mer än max 30 min åt gången.

 3. Gillar skarpt, men tycker som du att de hör sommaren till. Kanske för att jag åker så lite kollektivt. Hemma funkar pocket lika bra, det är priset som avgör, men ska man packa för semester är excess perfekt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s