”Modern kalligrafi”, Cecilia Skogh

20130322-073426.jpg

Kalligrafi … är det inte bara lite streck hit och dit? Några penseldrag som lika gärna kan produceras i en dator?

Jag har ett stort intresse för grafisk form och är smått besatt av typografi, men visst kändes det som en chansning när jag beställde Cecilia Skoghs bok ”Modern kalligrafi”. Skriva? Ja. Rita? Nej. Måla? Nej. Det där med att man knappt kan göra en streckgubbe må vara ett slitet uttryck, men på mig stämmer det verkligen in. När jag ska föra protokoll vid marknadsmöten får jag ibland skriva om, stryka över, ja till och med i efterhand tolka mina egna ord för att jag tenderar att skriva så … slarvigt. Eller ovant kanske är mer passande eftersom det mesta jag skriver med papper och penna är handlarlistor.

Boken börjar med en redogörelse om Cecilias bakgrund samt lite mer ingående info om färger, papper och redskap. Förvisso intressant men precis när jag börjar bli otålig, börja fundera på om jag egentligen kan lära mig något om teori mer i praktiken, så kommer det sidor som ser ut som denna nedan.

20130322-073414.jpg

Pennvinkel … stapel … runda former … pennbredd … det påminner om matematik med den skillnaden att jag verkligen blir inspirerad, vill testa nu, vill köpa allt.20130322-073421.jpgFem grupper av bokstäver … alla dessa typografiböcker jag har läst (jodå, det finns en del) men aldrig har någon uppmärksammat mig på detta. Aldrig har jag tänkt på olika breddgrupper förutom att W är en jobbig bokstav som ger mycket mellanrum vilket gärna gör att ord ser konstiga ut.

Vidare visar Cecilia allt vad man kan använda kalligrafi till. Affischer, krukor, bord, tavlor, kläder, böcker, presentpapper, brevpapper, tapet, etiketter … Hur mycket som helst finns det ju! Och det som gör att jag faktiskt tror jag kan göra det är att fokus ligger på grafiska mönster, inte på att måla ansikten, hus och annat som jag inte klarar av.

Jag kan tänka mig att kalligrafi kommer att bli fröken Johanssons projekt sommaren 2013. Cecilia har även skrivit förslag i boken där man kan hitta material och bland annat finns flera webbsajter uppräknade. Jag har inte vågat gå in där ännu, tror det kan bli dyrt …

(9/10)

Detta inlägg publicerades i 2013, Betyg 9-10, Bokrecension, Facklitteratur, Forma books. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s