”Mitt positiva liv”, Andreas Lundstedt, Cecilia Blankens

mitt positiva liv

Många är de kändisbiografier som ofta utkommer i samband med en ny film, ny skiva, ny start i karrären … Ytliga texter med långa radavstånd och stora typsnitt för att fylla ut sidorna så mycket som möjligt med minsta möjliga innehåll. Sedan finns det de biografier som går bortom kändisskapet och in i människan, där det enda ytliga är omslaget på boken.

Andreas Lundstedt ger en nästan obehagligt nära insikt om hur hans liv såg ut för bara några år sedan, när han ensam fick reda på att han hade hiv och sedan gjorde allt han kunde för att ingen i hans närhet skulle få reda på det. I media har det, naturligtvis, dragits paralleller till Jonas Gardells ”Torka aldrig tårar utan handskar”, men för egen del blev jag betydligt mer berörd av ”Mitt positiva liv”.

Det här är en bok om min resa, den jag gjorde från det att jag fick veta att jag var hiv-positiv till dess att det ett decennium senare stod i tjocka svarta bokstäver på varje löpsedel över hela Sverige.

Jag måste få börja med att introducera er för någon som står mig nära. Han heter HIV-Stina och vi har haft en ganska dramatisk och komplicerad relation i mer än ett decennium nu. Från början hatade jag honom djupt, men med åren har jag accepterat att han finns, vi har lärt oss leva tillsammans och jag har till och med börjat älska honom. Vi är en oskiljaktig duo och han kommer följa mig in i döden, det vet jag säkert.  Nu för tiden kan vi stå sida vid sida de bra dagarna när solen skiner över oss – och det gör den för det mesta andra gånger, när allt känns jävligt, tillåter vi oss att tycka synd om oss själva och bryter kanske ihop när vi inte orkar mer.

Jag har HIV. En del av mig själv som jag brukar kalla för HIV-Stina. Min mörka medpassagerare. Mitt HIV. Mitt liv.

20130428-082107.jpg

Förutom beundran för Andreas Lundstedt utgår även detsamma för medförfattaren Cecilia Blankens som på ett perfekt sätt berättar och gestaltar Andreas story på ett vis som är intresseväckande, gripande och som gör att den nästan inte går att lägga ifrån sig. För den som inte redan har läst ”Mitt positiva liv”, läs den i sommar!

9/10

Boken finns bland annat hos Adlibris.

Fler som läst: Jennies boklista , Litteraturmagazinet.

Detta inlägg publicerades i 2013, Betyg 9-10, Biografi, Bokrecension, Norstedts. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Mitt positiva liv”, Andreas Lundstedt, Cecilia Blankens

  1. Pingback: Mitt positiva liv av Andreas Lundstedt och Cecilia Blankens | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s