”Saker min son behöver veta om världen”, Fredrik Backman

saker min son behöver veta om världenTänk om någon skulle stulit min telefon och kollat igenom mina anteckningar.
Inte gå mot fel håll på Ikea, pilar i golvet.
Bajslogistik.
L’oreal-korven.
Gorilla möter koala.
Svaret är att folk i 95 % av fallen är helt dumma i huvudet.

Jag vet inte, men kanske att denna tjuv skulle blivit en aning fundersam då det ingenstans står att det är anteckningar från läsningen av Fredrik Backmans ”Saker min son behöver veta om världen”.

Jag vet knappt var jag ska börja, men boken den börjar såhär:
”Till min son. Jag ber om din förlåtelse redan nu. För alla gånger jag kommer skämma ut dig. För charterresorna. Cowboyhatten. ’Riktiga män väger över 90 kilo’-t-shirten. För att jag gör min pappa-hade-rätt-och-mamma-hade-fel-dans bland folk. För att jag köper minibuss. För att jag har shorts.”

Den här Fredrik Backman har ett språk som förmedlar både humor och känsla på ett fantastiskt sätt. Lite som Erlend Loe men med en handling som är lite mer … normal. Fredrik skriver om livet som pappa på ett så igenkännande sätt att även en sådan som jag på något sätt känner igen mig. Antagligen gör alla det som antingen är förälder själv, eller känner någon som är det. Fy fan. Det är så mycket bajsprat hos småbarnsföräldrar. Vet inte hur många gånger någon kompis börjat prata om konsistensen på sin bebis bajs, och inte ens som ett skämt, utan allvar. Ibland har hen kommit på sig själv och lagt mellan ett ”oj, det här kanske inte är så intressant för dig eheh”, för att sedan ändå fortsätta om just … ja, bajs. Jag menar missförstå mig inte, jag vill att alla bebisar ska må bra, men hur bajset ser ut är bara … nej tack.

Det enda som egentligen inte känns riktigt på topp är slutet, det blir liksom för mycket. Som om någon redaktör sagt ”ey nu måste vi avsluta detta med något riktigt stort och spännande och känslosamt” vilket inte alls behövts. Det är också det enda kapitlet som har mer fokus på Fredrik själv än sonen.

Boken är skriven som en samling anekdoter men ändå sammanhängande. Och det känns så nu. Som jag skrattade över avsnittet där föräldrar möts av kommentaren ”Men googlade du inte det innan?”. Allt ska väl googlas idag och har man inte gjort det … ja, vad är man då för förälder? Eller när Fredrik bytte barn med sin kompis i matbutiken för att skämta med kompisens fru … Eller när han skriver om vad han äter innan han går på fest … Eller när han skriver om hur han skämmer ut sig inför sonens kompisars föräldrar …

Sammanfattningsvis: Geni.

10/10

Finns bland annat hos Bokus och Adlibris.
Andra som läst: Litteraturmagazinet, Eli, Malin, Fredrik, En bok om dagen.

Detta inlägg publicerades i 2013, Betyg 9-10, Biografi, Bokrecension, Forum. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Saker min son behöver veta om världen”, Fredrik Backman

  1. Pingback: Saker min son behöver veta om världen | Bak bok mat

  2. Pingback: Saker min son behöver veta om världen av Fredrik Backman | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s