25 skånska kommentarer om Norrland och vad jag tycker om dem

Efter att ha bott i Malmö sedan 2007 har det ju dykt upp en hel del (alldeles för många)  märkliga kommentarer, samt de som kommer år … efter år … efter år … efter år …

Så här kommer några (!) av dem.

1.
Jag: ”Å vad det är mörkt ute”.
Skåning: ”Mörkt? Men det är du väl van? Där uppe är det ju alltid mörkt, hehehe”.

2.
Jag: ”Å vad det är kallt ute”.
Skåning: ”Kallt? Men det är du väl van? Där uppe är det ju alltid kallt, här är det väl som sommar, hehehe”.

3.
Skåning: ”Är du lapp?”
Jag: ”Nä”.
Skåning: ”Inte ens din mormor?”
Jag: ”Nä”.
Skåning: ”Har du inga renar?”
Jag: ”Nä”.
Skåning: ”Inga renar alls?”
Jag: ”Nä”.

4.
Skåning: ”Var kommer du ifrån?”
Jag: ”Järvträsk”.
Skåning: ”Va?”
Jag: ”Typ Arvidsjaur, Lappland”.
Skåning: ”Va? Men Lappland, är inte det typ en stad?”.

5.
Skånsk pizzabagare: ”Var kommer du ifrån?”
Jag: ”Järvträsk”.
Skånsk pizzabagare: ”Va? Var ligger det?”
Jag: ”Norrland”.
Skånsk pizzabagare: ”Va? Norrland? Vad är det för land?
Jag: ”Det ligger i Sverige …”
Skånsk pizzabagare: ”Sverige? Men du talar ju inte svenska?”

6.
Skåning: ”Ja, här räknar vi ju allt norr om Kristianstad till Norrland, hihiahaha”.

7.
Skåning: ”Nä du dricker väl inte flaskor, du har väl bara dunkar, hahaha”.

8.
Skåningen: ”Ja Norrland är vackert. Jag vill åka dit nångång.”

9.
Skåning: ”Norrland, jaha. Ja min kusin har varit i Östersund en gång”.

10.
Skåning: ”Men alltså, kör ni snöskoter till affären och sånt?”.
Jag: ”Vad menar du?”
Skåning: ”Jamen till typ Ica, och handla mat och sånt”.

11.
”Har ni snö där uppe nu?” frågar Skåningen varje dag året runt.

12.
Skåning: ”Nämen ni har väl inga grannar där uppe, eller ja om man inte räknar tio mil bort som grannar och det gör man kanske, hahaha”.

13.
Skåning: ”Men har ni typ digitalteve där uppe?”
Jag: ”Mjo, men på vintern är det ju lite sämre ställt”.
Skåning: ”Jaså?”
Jag: ”Jo, varje gång det snöar blir det ju svartvitt”.
Skåning: ”Jaha, där ser man”.

14.
Skåning: ”Pratar inte du för mycket för att vara norrlänning?”

15.
Skåning: ”Vad gjorde du när du växte upp där uppe egentligen? Lekte i skogen och staplade kottar? Jag menar, där uppe finns ju inget att göra”.
Jag: ”Jaså? Du har varit där?”
Skåning: ”Nä men alltså. Det finns ju bara skog där”.
Jag: ”Jaså, du har varit där?”
Skåning: Nä men alltså … nä men …”

16.
Skåning: ”Har du nån gång sett en älg?”

17.
Skåning: ”Men varför åker du dit upp på sommaren?  Åker du inte hellre nånstans varmt? Jag menar, där uppe är ju ingen värme. Vad kan det va? Tolv grader? Eller är det fortfarande snö även i juli?”

18.
Skåning: ”Jaha, Norrland! Jag har varit i Åre en gång. Jag var i och för sig bara åtta men ändå”.

19.
Skåning: ”Känner du Lennart Jähkel?”

20.
Skåning: ”När ska du börja prata skånska då?”

21.
Skåning: ”Men alltså … har ni typ busstrafik där uppe?”
Jag: ”Ja, förutom kring jul då är det ju renslädar istället såklart”.
Skåning:” Va! Är det! Så coolt. Hur många linjer har ni?”

22.
Skåning: ”Bor dina föräldrar i en kåta?”

23.
Skåning: ”Säg nåt!”
Jag: ”Va?”
Skåning: ”Jamen bara säg nåt!”
Jag: ”Va?”
Skåning: ”Jamen det är så gulligt när du pratar! Så gulligt! Säg nåt!”

24.
Skåning: ”Har du verkligen inga renar?
Jag: ”Nä”.
Skåning: ”Kan man ha älgar?”

25.
Skåning: ”Jaha, från Norrland! Jag känner en tjej i Kiruna, hon heter Anna. Är det nån du känner?”

Annons
Detta inlägg publicerades i Privat. Bokmärk permalänken.

108 kommentarer till 25 skånska kommentarer om Norrland och vad jag tycker om dem

 1. Anneli skriver:

  Tack för dagens skratt! Så kul! 🙂

 2. Kära Syster skriver:

  Hur bra som helst!

  /Anna

 3. Maria skriver:

  Du kan byta ut Skåningar mot Stockholmare för jag får likadana frågor efter att ha bott i Stockholm i 29 år

 4. Elina skriver:

  HAHAHAHA alltså så himla bra! Jag flyttade från Hälsingland till Gävle (10 mil) jag får typ lika kommentarer.
  Gifarna var skitbra!

 5. EllinorO skriver:

  hahahahaha Det är som när jag berättar för mina kursare här i Västerås att jag flyttade upp till Umeå och sedan Vindeln och får frågan. Stannade du där i 8 år och FRIVILLIGT?? Eh ja, Men vad gör man där? har sådan lust att svara slickar på stolpar i minusgraderna.

 6. saram80 skriver:

  Stor igenkänningsfaktor! Fick höra den om att känna någon i Kiruna senast idag… 🙂

 7. Så galet bra…. en brittisk/amerikansk människa frågade mig en gång ”är det inte där det typ inte blir mer än tio grader på sommaren… någonsin” (fast på engelska då) och… ja… det var ju också ett sätt att se på saken… om det är vad denna människa tror om Sverige… vad skulle hon då tro om Norrland?

 8. Sandra skriver:

  Så sjukt bra!!! Vilken norrlänning känner inte igen dom där kommentarerna? Och då kan dom komma från vilken ”sörlänning” som helst! Bara för att förtydliga så är man enl min mening sörlänning om man bor i Stockholm el söderut.

 9. Vilse skriver:

  Hahaha! Tack för dagens skratt!

 10. Sandy skriver:

  Haha! Det var en rolig start på morgonen. 😀

 11. Anna/MirAnna skriver:

  Haha! Som nyinflyttad Pitebo (från Laholm som ligger precis på gränsen till Skåne…) så VET jag att det minsann inte alltid är mörkt här uppe.

  Vi flyttade hit i somras och då förbannade jag midnattssolen som aldrig ville sluta lysa. Fast nu förstår jag varför den gör det. Min teori är att utan midnattssolen skulle det inte finnas några härliga norrlänningar kvar öht och jag är övertygad om att naturen konstruerat det hela så fiffigt att folket i norr får en överdos av solljus på sommaren för att kunna överleva vintermörkret (som jag för övrigt välkomnade) vintertid.

  • Stefan skriver:

   Det blir inte midnattssol i Piteå eftersom det ligger söder om Polcirkeln

   • Elin S skriver:

    Du kanske ska besöka Norrbotten och se midnattssolen för jag lovar dig att den finns i Piteå med. Det kan både jag och morsan min som bor i Piteå intyga!

 12. Katarina Persson skriver:

  Hahaha, dagens skratt (även två dagar senare!) 🙂

 13. Fia Filur skriver:

  Hihi, detta var det roligaste jag läst på länge 🙂

 14. Suzie skriver:

  Byt ut skåning mot stockholmare, och Järvträsk mot Sandviken (2 mil väster om Gävle) och detta var mitt liv under tio år i Tjockhult också. 😀

  Tack för ett gott skratt tidigt en torsdagsmorgon!

 15. Blondie skriver:

  En stockholmare frågade mig om vi hade varmt på sommaren så att vi kunde ”typ sola och bada”, och en Linköpingsbo kläckte ur sig att Norrbotten hade minst soltimmar under sommaren eftersom den var så kort.
  Det är ju värre än USA, har folk inte allmänkunskap och läser de inte geografi i skolan??

  • Leo skriver:

   Kan du inte svara seriöst på första frågan du skrev, trots att den är dum? Blir det 25-30 grader på sommaren även i övre norrland? / oallmänbildad värmlänning. 😉

   • EnDumEn skriver:

    Saxat från SMHI:s statistik över högsta uppmätta temperatur i Sverige år för år sedan år 2000 (http://www.smhi.se/Bloggar/2.1701/2012/07/page/2/):

    2011: 33,5°, Markusvinsa, Norrbotten den 10 juni.

    Vid just detta tillfälle råkade det dessutom vara varmaste platsen i hela Europa!
    Expressen 11 juni 2011 (http://www.expressen.se/nyheter/markusvinsa-varmaste-platsen-i-europa/):

    ”I fredags var Markusvinsa, söder om Pajala i Tornedalen den varmaste platsen i Europa. Där uppmättes hela 33,5 grader, rapporterar enligt SR Norrbotten. Temperaturen där beräknades ligga kvar över 30 grader under helgen, samtidigt som risken för åska ökar.
    I Östersund väntas temperaturen stiga till cirka 28 grader, i Stockholm till 24 grader medan Malmöborna får nöja sig med 19 grader.”

   • alma skriver:

    jag bor i norrbotten i norrland och på sommrarna kan det bli mellan 23-30 plus grader varmt

 16. Daniel från fjället skriver:

  HAHAHA,Made my day 😀

 17. Hanna Arvidsson skriver:

  Åhh haha! Roligaste idag! Sen tycker nog göteborgarna att jag är konstig med.. första veckan jag bodde här frågade jag vilken spårvagn man tar till Ullared.. >.<
  Ofta du är från Järvträsk btw! Min mamma är därifrån! 🙂

 18. lars westerlund skriver:

  Mycket bra – efter 11 år på Österlen har jag som umebo fått höra mycket av detta. Och värre ändå.

 19. Ösd-skeååne skriver:

  En person frågade på skämt om det gick isbjörnar på gatorna i Ösd och jag svarade ”oftast inte, men det har skett. Senaste gången så var det 5 stycken som tyvärr bet en älg och då tog det hus i h-vete”. Personen såg chockad ut och svarade ”Va?! Men shit, det har jag helt missat!”

 20. S skriver:

  Jag gillar den här också: ”Fast här i södern är det ju EGENTLIGEN MYCKET KALLARE än hos er för här är det ju så FUKTIGT I LUFTEN och den kylan kan man ju inte KLÄ SIG EMOT”. Jag ba: ”Äger du ett par täckbyxor?” Dom: ”Nä”. ”Långkalsonger?” ”Nä”. ”Fodrade handskar?” ”Nä, men jag har ett par ursöta broderade fingervantar från Odd Molly!” ”Jamen frys då pucko”

 21. lillebror skriver:

  Lysande allihop!!!
  Inflyttad Umeå-bo som jag är får jag ständigt höra varianter av #25. ”Bor du i Umeå? Känner du Fredrik? Nä han bor ju i Luleå, men det är väl nära? Känner du han?”

 22. Linnea skriver:

  Jag fick också en fråga av en skåning en gång, om hur fasen vi klarade vintern, den är ju så kall!?
  Jag svarade att vi har lärt oss att göra som sälarna gör, vi skaffar oss ett späcklager som sedan rinner av oss till sommaren!
  När jag pratade med honom nästa gång hade han fortfarande inte fattat att jag skojade 😉

 23. Nathalieeea skriver:

  haha, detta är så typiskt!!
  har fått många såna kommentarer själv, till slut vart jag så less att ja sa att vi inte har någon ström, bor i kåtor och åker på renarna till skolan… de värsta av allt är att ja fick som svar” va?! är de sant? shit va coolt, jag måste fara dit någon gång!”
  riktigt bra inlägg!

 24. Gabriela Jokkmokkaren Grahn skriver:

  BÄSTA EVER! ÄNTLIGEN NÅGOT ATT HÄNVISA TILL NÄR MAN TRÄFFAR PÅ SKÅNINGAR…och lets face it…STOCKHOLMARE!

 25. Catarina i Happis skriver:

  (y) Härligt! Det är bara att leka med: Svara nästa gång när någon frågar om alla känner alla häruppe – säg att ni säkert är släkt med varann! Det gör bara Norra Sverige än mer ”exotiskt” 😉

 26. Vuoddas skriver:

  Värsta är ju att de gör ju ingen skillnad på om man kommer från norrbottniska Lappland eller Gävletrakten..

  • Anguin skriver:

   Tja… Det kanske inte är så konstigt eftersom alla norrlänningar (från Gävle till norrbottniska Lappland) är mycket noga med att kalla sig just norrlänningar 😉

   • Umeå-bo skriver:

    Men det är väl precis tvärtom?! Vi som bor i norra Sverige erkänner inte begreppet ”Norrlänning”. Vi är ångermanlänningar, västerbottningar eller norrbottningar, vad jag vet!

   • Anguin skriver:

    Det har jag faktiskt aldrig hört. Så fort jag fryser vid -1 och undrar om inte de fryser så säger de ”nej, jag är ju norrlänning!”

 27. Philip skriver:

  Det känns som rasism, men svårt att sätta ett finger på det.
  Kan det vara vardagsrasismen jag har hört talas om? 😀
  Lycka till med knäppgökarna

 28. Elin skriver:

  Hahaha, det roligaste jag har läst idag!:D Själv bor man i Norrland och har fått några konstiga frågor, kallar dock dessa ”08:or” haha. Ibland kan man ju undra vad de tror om oss.

 29. Kristine skriver:

  Bor i Boden och fick en fråga från en 08:a för något år sedan om det är vanligt att man blir jagad av isbjörnar då man går ut från husett.. såklart så svarade jag ” JAAAA”, men han verkade inte förstå min sarkasm upptäckte jag senare. !

 30. Misa skriver:

  Fyfan, så jävla relatable!
  Flyttade ner från Vittangi (ca 7 mil från Kiruna) till Stockholm för snart fyra år sedan. En del av frågorna man får… De får en att tappa hoppet om mänskligheten.

 31. Maaaaacus skriver:

  Om en skåning hade flyttat härifrån till Norrland, då hade man antagligen fått exakt lika dumma frågor 🙂

  Dessutom är allt över Skåne, Norrland.

 32. sekhmet skriver:

  Kul grej, älskar att driva med storstadsbor. Många av dessa frågor får ju de flesta landsbygdsbor om man befinner sig i en stad med fler än 20 000 invånare. Är man dessutom smålänning är det extra vanligt att vederbörande 08 eller dylikt försöker ge en lektion i hur man uttalar R på rätt sätt.

 33. Nathaliemedh skriver:

  Haha så himla sant!!

 34. Stolt Norrlänning skriver:

  Åhh herregud vad folk i Sverige är roliga ibland 😀 Det var som när jag och en kompis lura ett gäng malmöbor att vi rider på renar till skolan och att vi har isbjörnar som husdjur/vakthundar. Och det roligaste var att dem verkligen till 100% köpte allt vi sa till dem 😀

 35. Pelleplupp skriver:

  Ni glömde bara en sak…vi som kommer här uppifrån säger aldrig, aldrig, aldrig ”Norrland”… utan vi säger Jämtland, Västerbotten, Norrbotten osv.

 36. jeb skriver:

  Så himla kul! Jag har anammat ett standardsvar på frågan

  Stockholmare/Skåning/etc: ”Har ni saltade vägar på vintern/gallerior/ICA/mycket renar på gatorna/etc/etc/etc?”

  Jag: ”Mmmm, ja, jo vi hade som det förut men sen kom isbjörnarna och åt upp/rev sönder de/det/dem.”

  Det roligaste är att rätt förstår inte folk att jag driver med dem. De måste de facto tänka efter en stund…

 37. Frasse skriver:

  ”Gräv bort Skåne” är den bästa kampanjen nånsin, btw.

 38. Josefin skriver:

  Nummer 26: Att skåningarna verkligen tror att Norrland är jämförbart med Skåne.
  Skåning förklarar för en tredje person: ”jag är från västra Skåne och hon (alltså jag) är från Norrland”.
  Jag: ”Norrbotten”
  Skåning ”Men va? Är du inte från Norrland?” (förvånad)
  Jag: ”Jo, men om du är från Skåne så är ju jag från Norrbotten. Annars får du ju säga att du är från Götaland”.
  *Skåning ser jätteförvånad ut*

 39. Ellen S skriver:

  Hej Malin. Jag bor för närvarande i Malmö men är från Rödånäs utanför Umeå. Själv får jag mycket frågor om fjällen, trots att jag är från östra delen av landet. Jag får också höra ”hur långt är det från Luleå? De är väl ganska nära?” eller klassikern ”Ja, själv har jag aldrig varit norr om Stockholm” eller ”Har du bott på ishotellet?”

 40. Anders skriver:

  Kan tänka mig att några av dessa faktiskt har uttalats i verkligheten, men vad var dumt med nr 10?

  • Piteboisjälen skriver:

   Skotrar drar en hel del bensin och man får inte köra vart som helst med dem, man måste hålla sig till skoterledar i skogen och inte korsa högtrafikerade vägar. Därför är nr10 dum!

   • Anders skriver:

    Och man är dum om man inte vet detta? Jag kan tillägga att jag själv sett en skoter tankas på en vanlig mack. Men den bars kanske dit?

 41. Marita skriver:

  Herregud, om det här stämmer är det nog dags att vi slutar skratta åt amerikanarna!! 🙂

 42. Pingback: Mina norrländska vänner | millashundliv

 43. Kari Aava skriver:

  Min morbror (född/uppväxt i Boden, boende i Motala) var länge resande försäljare i medecinkirurgiskainstrument/verktyg, en gång när han var på demonstration i Sundsvall fick han ett samtal från huvudkontoret där han blev tillfrågad om han inte kunde ”svänga förbi” sunderbysjukhus när han ändå var i Norrland… Efter ett lättare skrattanfall fick han förklara varför det inte var en sån sak man gjorde då avståndet mellan Sundsvall och Luleå är långt både i mil och TIMMAR bakom ratten enkel väg…

 44. Piteboisjälen skriver:

  Min lärare som jobbat som resekonsult i en massa år (pluggar själv till det i Norrtälje) skulle tipsa mig om praktikplatser och eftersom jag kommer från Pite ville ja höra om hon hade några kontakter i närheten. Hon: ”Resecity har ju kontor i Hudiksvall, det är väll inte så långt?”
  Det är farligt då inte experterna i resor och geografi inte har någon koll!!

  Dessutom flyttade en tjej från Örebro till Pite då vi gick högstadiet och hon sa till sina kompisar att alla får en ren att ta hand om i skolan. De idioterna tror fortfarande på detta.

 45. Thomas skriver:

  Ja man undrar ibland om inte geografilärarna i Skåne kunde mer förr i tiden då Jag minns min lärare skojade och sa allt norr om Markaryd var Norrland. Men i mina ögon kunde de lärt ut mer om vad som räknas som Södra och Norra Norrland. Har själv endast varit i Södra Norrland ännu men tyckte det var fint där och ser fram mot att åka ännu längre upp i Landet. Själv är man ju inbiten Snapphanepojk men bosatt i Malmö med min Fru som är från Norrland sen några år tillbaks fast snart flyttar vi till Norra Skåne.

 46. Sara skriver:

  Tack för en kul start på dagen, men egentligen borde man tycka lite synd om skåningarna som aldrig har varit norrut.

 47. David skriver:

  Haha. King. Bra avslutad med Castiel där 🙂

 48. Fredrik Thorsson skriver:

  Ska dessa vara problematiska? Några är söta, andra förståeliga och en tredje kategori låter otroliga så de kan inte vara vanliga. Jag tycker helt enkelt inte det låter särskilt problematiskt.

  Själv kommer jag från Skåne och bor jag sedan 10 år i Norrland (Uppsala). Jag får ofta höra snack om Danmark, om att alla från Skåne är rasister, att skåningar är tröga, att skåningar är tjocka och att vi inte kan klara av lite snö eller kyla. Dessutom för jag VARJE dag kommentarer om min dialekt. Ganska ofta händer det när jag pratar med servicepersonal när jag handlar eller beställer mat (Det är ännu värre i Sthlm eller Uppsala). Oftast tar man det med ett leende så klart, men jag vet flera skånska vänner som återvänt söderut för att de tröttnat.

  Själv tycker jag norrlänningar verkar uppskattade och överskattade i de flesta sammanhang.

  • malinthewriter skriver:

   Få se nu, bor du i Norrland eller Uppsala?

   Detta inlägg är skrivet med humor och inget annat! Givetvis går vissa drag även åt andra hållet, skåningar i Arvidsjaur har det nog inte heller så lätt alla gånger.

   • Eva skriver:

    Näää… Minns en skåning som fick tala engelska på Konsum i Arvidsjaur… Så att kassörskan skulle kunna förstå vad han menade 😉

 49. Luleå skriver:

  Jag kommer från Luleå. När mina kompisar från Fjollträsk (Stockholm) är dryga mot mig och säger något om renar eller kyla, så är jag skitdryg tillbaka och svarar något i stil med ”Jo, en gång när jag skulle till skolan så hade min isbjörn skadat sig så jag kunde inte rida på honom, så jag var tvungen att gå över till grannen och låna hans ren för att hinna i tid, men eftersom det var så kallt och jag nästan hade frusit ihjäl efter 2 mil när jag nästan hade kommit fram till grannen, så vände jag om och gick hem”

  • Berth Söderström skriver:

   Jag som har mitt ursprung från Ångermanland, har då aldrig hört att ska finnas isbjörnar i Luleå!! Men he he, roligt var det ändå.

 50. Japieyoo skriver:

  24.
  Skåning: ”Har du verkligen inga renar?
  Jag: ”Nä”.
  Skåning: ”Kan man ha älgar?”

  HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA made my day. jävla danskar.

 51. sebastian skriver:

  Otroligt kul inlägg. Hade en same i min klass och hon fick liknande frågor. bara skillnaden där var ju att hon faktiskt åkte med renar på vitner och liknande 😛 men precis som att vi i skåne säger att all norr om skåne är norrland VET jag att många från Lappland säger att allt söder om typ gävle är skåne 😛

  • Elin skriver:

   Född och uppvuxen i Haparanda men kan lätt säga att jag aldrig hört nån som jag känner och känner folk lite runt om i norrbotten, säga att de nedanför Gävle är Skåne.. vi vet var Skåne ligger. 😉

 52. Pingback: ”Norrland? Vad är det för land?” -Malinthewriter i radio! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 53. Olof skriver:

  hahah har du sett en älg var nog den fråga som fick mig att skratta mest. Tack för att den här dagen blev lite roligare! //Ullbergsträsk/Umeå

 54. Sofia skriver:

  Är från Luleå ursprungligen. En gång fick jag besök av en kille från Göteborg som blev oerhört förvånad över att det inte fanns några isbjörnar. Det förstörde hela hans världsbild.

  Nu bor jag i Växjö tillsammans med min pojkvän som är härifrån. Vi har träffats i över ett år och hans vänner tycker ändå att det är himla underhållande att prata om renarna och skotrarna med mig på deras ”underbara” försök till en Norrländsk dialekt. Det var tröttsamt innan de började.

  DÄREMOT så var det faktiskt en kille på krogen som frågade om jag var från Skåne, för han tyckte inte alls att jag pratade norrländska. Det gjorde hela mitt liv lite roligare.

 55. Pingback: Mest lästa inlägg på bloggen | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 56. Norrländska skriver:

  Vansinnnigt roligt – men dessvärre sant! Borde inte vi Norrlänningar gå ihop och skramla till någon sorts aktivitet för en massa Skåningar, gratis buss, mat och boende i några norrlandsstäder, för att sprida den sanna, varierande bilden av vårt stora norrland? Ska vi kalla insatsen ”Skänehjälpen”?

 57. irrhönan skriver:

  Umebo i Köpenhamn nickar och känner igen mig. 😀

  Om vi har isbjörnar gåendes omkring på gatorna har jag svarat på många, många gånger. Eller pingviner…!! 😆

 58. PeterdenStore skriver:

  Jag är från Jokkmokk och bor i Sörmland och jobbar i Stockholm, sedan många år.
  Jag brukar hantera dylika kommentarer genom att bekräfta alla fördomar, och bre på extra.
  Det kanske inte minskar vanföreställningarna om Norrland, men det är ganska kul.

 59. Daniel Jonsson skriver:

  Nu är det andra gången jag får den här sidan länkad på några månader, skrattar lika mycket den här gången. Hoppas att jag ser en länk hit igen om några månader. Tack!

 60. Pingback: Till VeckoRevyn – och alla andra som fortfarande ser Norrland som en enskild plats | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 61. Anna skriver:

  ”Finns det några HM-butiker där?”

 62. Linnea skriver:

  Men så underbart!
  Bor i Storuman sedan 5 år tillbaka men kommer från Uppsala o jag får ungefär denna typen av nivå på frågor från mina kompisar i Uppsala när jag åker neröver o hälsar på.
  Klassikern är väl den där om renar o samer, de tror visst att varenda jävel här uppe har minst ett dussin renar i garaget…

 63. Anders skriver:

  Jag är född och uppvuxen i Västergötland, men har bott 2/3 av mitt liv häruppe i Boden, sedan Luleå. När Ingemar Stenmark var på topp frågade min morbror ”Ser du till Stenmark ibland, eller…” Mitt svar blev: Nja, du vet att Tärnaby ligger c:a 50 mil från Boden, och jag åker inte dit så ofta. Käre morbror antog ett fågeholksaktigt utseende kan jag lova!

 64. Stolt Pitebo! skriver:

  Hahahahahaha! Får tacka så mycket för dagens skratt! Jag och en kompis drev med några göteborgare när vi var där på konfirmandresa för herrans många år sen. De gick på allt från tama pingviner till isbjörnar på gatorna och rensläde till skolan hela läsåret.

 65. nathalie skriver:

  Kommer från Moskosel, arvidsjaurs kommun. Så känner verkligen igen mig 😉

 66. Danne skriver:

  Visst är det intressant att vi gör narr av jänkarna för att dom knappt känner till att det finns andra värdsdelar i världen.. och så har vi själva så många invånare som inte känner till sitt eget land! Märkligt..

 67. Norrländsk sörlänning skriver:

  Haha tänk vad man kan få stå ut med. Nu är Gotland visserligen inte ens ett län utan bara en stor och kommun i Götaland.. Men vi får en hel del liknande kommentarer (från alla håll och kanter i Sverigen ska tilläggas).

  ”VA finns det Macdonalds på Gotland?”
  ”Men vart köper ni starköl då? Det säljs ju bara på systembolaget”
  ”Vad heter Gotlands huvudstad?”
  ”På vintern måste det ju vara skönt, då kan man ju bara gå över isen till Gotland!”
  ”Känner du Johan?”

  När jag flyttade till Gotland i 11-årsåldern trodde mina klasskamrater att jag hade bott i kåta och och ridit på renar i stort sett. Jag kommer från Hälsingland…

 68. nurce skriver:

  Min pappa berättade för sina arbetskompisar i Värmland att han skulle till Norrland. (Ja, han orkade inte tala om att vi skulle till Jämtland OCH Västerbotten.)
  Men, säger en av gubbarna, det måste ju dra JÄTTEMYCKE bensin att åka upp dit!
  Nja, säger pappa som svar, på nervägen så lägger vi ju bara in friläget och rullar ner.
  Åh jaaa. Det är ju sant!
  Tog nog en bra stund innan han fattade hur illa han tänkt där…
  Till och med som enbart besökare i Norrland, så ska man tydligen ha träffat Bengt ifrån Boden. Jojo…

 69. irma skriver:

  Vad bra skrivet! Och bilderna passar som handen i hansken! Fick liknande frågor och kommentarer när jag bodde i västerås 👍

 70. maria skriver:

  Skåning: ”Åhh är du från norrland, då kommer du att frysa här i skåne, för det är en annan kyla”

 71. Joel Jonsson skriver:

  Gräv bort det där jävla Skåne, danskarna kan få skiten tillbaka.

 72. Lena skriver:

  Tja, jag måste ändå erkänna att jag frös vansinnigt mycket mer i -2 i Helsingborg än i -27 i Gällivare. Jacka, vantar, mössa + kort promenad. Det där med den fuktiga kylan är inte helt taget ur luften.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s