”Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare”, Hannes Råstam

fallet thomas quickEn biografisk redogörelse för en historia ingen önskar vore sann. Större delen av ”Fallet Thomas Quick” läste jag med uppspärrade ögon och munnen i olika former av grimaser. Åtta morddomar samt 25 erkännanden som aldrig ledde till åtal.

Boken inleds med förord av Leif GW Persson, och jag antar att han ger någon form av tyngd, men här behövs det inte. Om det nu är möjligt att tala om en stjärna i sådana här sammanhang, så är det ingen tvekan om att det är Hannes Råstam som är en sådan.

”Råstam vänder på varje papper i utredningen, granskar förhören och går igenom Sture Bergwalls, som är Thomas Quicks egentliga namn, egna berättelser. Han läser domarna och ser rekonstruktioner på video. Han får också tillgång till mängder av tidigare okänt material journalerna på Säters sjukhus, polismäns dagböcker och undangömda polisrapporter. Ett tvivel börjar växa fram hos honom. Genom att tålmodigt lägga pussel nystar Hannes Råstam upp berättelsen om hur Sveriges värste seriemördare skapades.

Fallet Thomas Quick är en sann thriller om ett märkligt människoöde och ett tragiskt rättsfall. Steg för steg blottläggs hur Thomas Quick förvandlades till seriemördare och hur domstolarna kunde döma honom för åtta mord han inte begått.”

Hannes Råstam bestämde sig vid 37 års ålder för att gå från musiker till journalist. ”Det går inte”, sa många. ”Gör det”, sa en (Lars Winkler, tidigare chefredaktör för Svensk Bokhandel kan tilläggas). Och vilken himla tur att Hannes lyssnade på en istället för mängden. Jag vet inte om jag någonsin läst en fackbok med så omfattande research som den här. Det står ovan att Hannes vände på varenda papper i utredningen, och det gjorde han, för det mesta flera gånger för varje dokument. Och det märks. Dessutom kan han skriva. Knyta ihop och binda samman. Det var med stor sorg jag i slutet uppdagade att Hannes Råstam gick bort i cancer förra året. Sverige miste en stor talang och en fullfjädrad såväl journalist, författare som medmänniska då. Hannes Råstam har min fulla beundran, och boken? Läs den. Bara gör det.

10/10

Boken finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Detta inlägg publicerades i 2013, Övriga förlag, Betyg 9-10, Biografi, Bokrecension, Facklitteratur. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Fallet Thomas Quick: Att skapa en seriemördare”, Hannes Råstam

  1. Pingback: 100 böcker du bör ha läst | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

  2. Pingback: Adlibris bokrea: 19 kr! | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s