Ugnsbakad havregrynsgröt

Min kompis Alexandra som jag bor med har då och då gjort något som kallas oatmeal. Ok, det här är lite pinsamt men jag kunde liksom inte förstå vad det var. Visserligen funderade jag på havregrynsgröt, men alltså … likheten med havregrynsgröt var ju liksom noll. Det finns tre grejer jag aldrig gillat och det är lakrits, surströmming och GRÖT. Det bara växer i munnen. Som att äta en ballong som helt plötsligt fylls med luft när den landar på tungan.

Men inte detta. Så när jag stod och gjorde det tidigare i veckan kollade jag på google translate och jodå, visst var det ugnsbakad havregrynsgröt jag höll på med. Blev så chockad att jag ringde mamma: ”MAMMA DU KAN ALDRIG GISSA VAD JAG GÖR JAG GÖR HAVREGRYNSGRÖT I UGNEN OCH JAG GILLAR DET!”. Typ så. Mamma blev lika chockad hon.

Men sanning att säga är detta ingen vanlig havregrynsgröt som liksom växer i munnen. Det här är mer som paj. Som man kan äta till frukost, mellanmål, kvällsmål eller lunch. Räkna dock med att kollegorna kollar lite konstigt på dig tills någon frågar ”Äter du blåbärspaj till lunch?” Och nä inte blir blicken mindre konstig när man svarar: ”Nejdå, det är ugnsbakad gröt!”.

Så, just det ja. Receptet var det.

Ungsbakad havregrynsgröt
190 grader, 45 minuter

5 dl havregryn
1 dl hackade valnötter
4 dl mjölk
25 g smör
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Kanel
Honung/socker/int så noga
2-3 bananer
1 ägg
250 g bär (jag hade frysta blåbär/hallon)

Gör såhär: Smörj ugnsform (ca 30 x 20).

Blanda i bunke 1 havregryn, bakpulver, vaniljsocker, kanel, hälften av nötterna.

Blanda i bunke 2 mjölk, ägg, smält smör.

Skär bananerna i skivor och täck botten på formen. Häll på nästan alla bär (spara lite att ha ovanpå). Ringla honung/agave/socker över bären (Mängd är svårt att säga, men blir det för surt går det alltid söta extra i efterhand). Strö över havregrynsblandningen. Det bör täcka bären ganska bra. Häll över mjölkblandningen. Gör några små hål så mjölkblandningen säkert når ner till alla lager. Strö över resterande nötter och bär. Ringla ev mer honung. In i mitten av ugnen på 190 grader i ca 45 minuter.

Receptet är inte känsligt och går att variera. Den ugnsbakade gröten är god både när den är varm och kall. Det är inte heller några problem att ha den i kylen några dagar!

20140119-001108.jpg

Detta inlägg publicerades i Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s