”Happy holiday”, Bodil Sjöström

happy holiday bodil sjöströmBodil Sjöströms debutroman ”Route 66 går till Trollhättan” var en av mina favoritböcker förra året, och uppföljaren ”Happy holiday” uppfyller förväntningarna. Eller tja, i alla fall nästan.

Det börjar sorgligt med en döende hund och fortsätter vidare till thailändska sandstränder bland elefanter och svenssons. Det handlar om kärlek och hiv, om kärlek och vänskap. Styrkan i Bodils texter är som alltid miljöbeskrivningarna, att få läsaren att känna som om man sitter bredvid det där bordet när regnet plötsligt börjar falla, man känner sanden under sina fötter när Maggan och Lena går på romantisk promenad.

Maggan är involverad i aidsjouren och i resans början får hon påhälsning av Christian, en vän som avled i hiv 23 år tidigare. Det skrivs också om Hampus, Maggans son. Egentligen finns det tre spår: resan, hiv och barnlöshet. Varför det envist ska jämföras med ”Torka aldrig tårar utan handskar” är nog så tjatigt för likheterna är små. En sjukdom binder inte samman böcker, berättarröster och handling gör. Och även om Bodil skriver om hiv är det inte enbart det (även om hon kanske borde fundera på en sådan bok, jag tror det skulle bli bra). Efterorden är bland de bästa.

Precis som med ”Route 66 går till Trollhättan” finns det dock även i denna roman ett rätt så stort irritationsmoment, och det är att sidorna är alldeles för få. Jag har ju precis lärt känna alla, och då blir det snipp snapp snut så var romanen … ja ni fattar. Mycket vill ha mer. Så är det bara.

8/10

Andra som läst:
GP

Detta inlägg publicerades i 2013, Betyg 7-8, Bokrecension, Damm förlag, Relationer. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Happy holiday”, Bodil Sjöström

  1. Pingback: Jag är bra på miljöbeskrivningar | Bodil Sjöström

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s