”En av oss”, Åsne Seierstad

en av oss åsne seierstadRedan på första sidan är jag nära att ge upp. Tårarna flyter upp och ansiktet drar ihop sig så som det gör när jag är jävligt ledsen men det går så snabbt den här gången.

Hon sprang. Uppför sluttningen, bort över mossan. Gummistövlarna sjönk ner i den våta jorden. Det kluckade i våtmarken under henne.
Hon hade sett det.
Hon hade sett honom skjuta och att en pojke hade fallit.
”Vi ska inte dö idag, tjejer”, hade hon sagt till de två flickorna som hon stod tillsammans med. ”Vi ska inte dö idag.”

Utöya, den 22 juli 2011. ”En berättelse om Norge” står det på framsidan av boken, men är det verkligen det?

Ryser varje gång jag tittar på omslaget. Åsne Seierestads ”En av oss” berättar om uppväxt och vuxenskap. Det finns mycket som gått fel men inget som kan förklara vad som skedde. Förutom att en lång rad misstag gjorde att det kunde gå så långt. Men att på framsidan säga att det är en berättelse om Norge det stämmer inte. Det är i det närmaste en biografi, och väldigt långt ifrån en samhällsskildring. Om boken har något annat än historien i sig att förmedla vet jag inte, men det känns inte så. Egna reflektioner och tankar från Seierstad finns inte.

Seierstad skriver skarpt om än lite väl tekniskt ibland. Kapitlen om de drabbade berör tyvärr inte så som de borde (förutom det om Bona). Det känns som om dessa kapitel bara fogats in för att de förväntas vara där.

En del passager skummar jag igenom enbart för att jag inte orkar läsa ingående om alla delar, om huvuden som går i bitar, kroppar som går sönder och unga själar som förgås. Det är så grymt. Hur 69 personer kan dödas på bara några få minuter av en enda människa. Från sida 300 och framåt är plågsamt men ändå omöjligt att sluta läsa. Dessa grymma öden, hur stora drömmar kan slockna så snabbt. Det får ögonen att tåras, ger en klump i halsen och hjärtat att dunka alldeles för fort i bröstet.

Även om ”En av oss” till stor del handlar om terroristen ger den även insyn och en tankeställare över hur världen ser ut idag. Obehaget växer när jag läser om rättegången där fragment av vad terroristen säger ekar i Sveriges politik idag, och den ekar starkare än på länge.

Ondska kan döda en människa, men aldrig besegra ett folk.
Jens Stoltenberg

7/10

Finns bland annat hos Adlibris och Bokus.

Detta inlägg publicerades i 2014, Betyg 7-8, Biografi, Bokrecension, Bonniers. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”En av oss”, Åsne Seierstad

  1. Pingback: En av oss: en berättelse om Norge av Åsne Seierstad | Lottens Bokblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s