Gran lit?

Läser i Sydsvenskan att det tillkommit en ny genre i bokbranschen.

En ny genre har gjort entré i bokvärlden: relationsskildringar med huvudpersoner i 60-årsåldern och uppåt, så kallad “Gran Lit”. Ordet är en kombination av “granny” – mormor eller farmor – och “literature”.

Suck.
Snark.

Mormorsromantik som ord är lite gulligt, men ändå … Är det något jag är trött på så är bokbranschens nästintill desperata försök att kategorisera en bok efter hur gammal huvudpersonen är istället för vad boken faktiskt handlar om. Se bara på ungdomsgenren, den har ju helt spårat ur. Är det en roman med en huvudperson under 20 (ibland upp till 25) så är det en ungdomsbok. Om det sedan t ex handlar om ett gäng barn som stängs in i ett område för att döda varandra (Hungerspelen) spelar mindre roll …

Blir dock lite nyfiken på Hilary Boyds ”Torsdagarna i parken”. Nån som läst?

Detta inlägg publicerades i Bokbranschen. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gran lit?

  1. Alltså borde ungefär alla Karin Brunks böcker (Potensgivarna mfl) hamna i den här kategorin då hennes huvudpersoner ofta är lite äldre kvinnor… Hm, vet inte vad jag ska tycka om alla etiketter som ofta känns lätt långsökta 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s