”Stalker”, Lars Kepler

Skärmavbild 2014-11-19 kl. 14.24.37Få böcker har väl varit så efterlängtad detta år som Lars Kelpers femte bok ”Stalker”. Var den väntan värd? Tja. Ja. Nja? Jag har lite svårt att bestämma mig.

Den största, och kanske egentligen även den enda, kritiken är att persongalleriet är för stort. Det blir rörigt, svårt att hålla reda på alla karaktärer trots att jag läser hela boken under bara ett fåtal dagar. Har man inte läst böckerna innan är det sannolikt ännu svårare. Är det ett stort problem? Jag tycker det. För att ryckas med i en roman riktigt ordentligt behöver i alla fall jag lära känna karaktärerna någorlunda, och huvudpersonerna vill jag lära känna på djupet.

Samtidigt är det en deckare och spännande, det är den. På något sätt känns lite otydliga karaktärer en aning mer förlåtande när det är i en spänningsroman, men jag blev ändå lite besviken över det. Dessutom gör det att när någon dör berör det mig inte särskilt mycket. Handlingen är bra och visst kunde jag inte låta bli att spana lite extra utanför mina egna fönster. Jag har även alltid fått rysningar när jag sett hus med stora glasfönster från golv till tak på första plan, just för att vem som helst kan se in när det är mörkt ute, och den som är inne inte kan se tillbaka.

Wow-känslan uteblir men ändå en bra deckare och då det sägs att det ska bli åtta böcker i serien ser jag fram emot nästa!

”Ett filmklipp skickas till Rikskriminalpolisen. Någon har stått i trädgården och smygfilmat en kvinna genom fönstret. Nästa dag hittas hon död till följd av bestialiska skär- och sticksår.
En ny film kommer till polisen, men det finns ingen möjlighet att identifiera kvinnan innan tiden rinner ut.
Maken som hittar henne mördad blir så traumatiserad att han städar hela huset och bäddar ner henne i sängen. Han kan ha sett något avgörande, men hans akuta chocktillstånd hindrar polisen från att genomföra sina förhör.
Psykiatrikern Erik Maria Bark kallas in för att hypnotisera honom – men det mannen berättar i den djupa transen får Erik att börja ljuga för polisen. ”

7/10

Andra som läst:
Emelies bokstäver
Bokhora
Boktok73
Läs och lyssna

”Stalker” finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Detta inlägg publicerades i 2014, Betyg 7-8, Bokrecension, Bonniers, Deckare. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Stalker”, Lars Kepler

  1. Sture Johansson skriver:

    Finns tyvärr inte mycket som är rimligt i deras senaste bok ! Ett frosseri i våld som man , jag , inser att det inte kan hända . Har inte läst hela boken ännu , men tycker ändå att jag kan framföra dessa åsikter med rätta ? Tidigare böcker av dem var helt OK , tom. bra . Tveksamt om jag köper 6:an ? / /S

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s