Black Friday?

Någon mer som fick mejlen fullkomligt nerlusad av Black Friday-erbjudanden igår?!

Black Friday Special: Holiday Gifts for All!

Black Friday – 15% på HELA sortimentet

Black Friday – Up to 70% discount on selected jumpsuits

Nu startar Black Friday – gör julens största fynd

Black Friday 50 kr rabatt – NordicFeel.se

BLACK FRIDAY: Kolla priserna!

Black friday – 20% på ALLT!

Det gnälls mycket att vi i Sverige är så snabba att ta efter USAs alla högtider, och det gnället kan jag förstå. Men! Jag kan också för det mesta förstå varför vi gör det. Alla hjärtans dag? Roligt med en dag att fira kärleken (jaa jag vet man ska göra det alla dagar men ändå!). Halloween? Roligt att klä ut sig! (Mindre roligt att kostymerna verkar vara lika könsvridna år efter år)

Men det här Black Friday … Jag erkänner: Jag var tvungen att googla. För jag fattade ingenting. Vadå Black Friday? Vad har jag missat? Ni vet, känslan av att man inte har koll, ligger efter, är helt jäkla … obildad?

Så jag googlade. Hamnade på Wikipedia.

Black Friday kallas i USA den dag som infaller dagen efter Thanksgiving (som är den fjärde torsdagen i november). Det är USA:s största shopping- och readag. Det är traditionellt även dagen då julhandeln inleds, och många amerikaner börjar juldekorera och shoppa [1].

Okej … En dag då amerikanerna ska shoppa … dagen efter Thanksgiving … Ehum ok …?

Namnet härstammar ursprungligen från Philadelphia någon gång före 1961, där det beskrev den stora trafik- och fotgängarökningen som kom dagen efter Thanksgiving. Uttrycket började spridas utanför Philadelphia 1975 och är nu ett allmänt namn i USA för dagen efter Thanksgiving. En senare förklaring till namnet är att denna dag går många butiker från rött (förlust) till svart (vinst) i räkenskaperna. Ett antal amerikanska webbutiker erbjuder billigare varor denna dag och riktar sig då även till kunder utanför USA.

Jahapp … Butikerna går från rött till svart … och invånarna från svart till rött?

Alla butiker har öppet väldigt tidigt, vissa redan öppet från midnatt, andra oftast från klockan 5 eller 7 på morgonen, samt stänger väldigt sent, oftast vid 23-tiden.

Trots att Black Friday inte är någon officiellt ledig dag i USA är alla skolor och många arbetsplatser stängda, för att möjliggöra en fyra dagar lång ledighet med Black Friday som så kallad klämdag.

Kan fortfarande inte riktigt se hur det kan vara lämpligt med en dag som går ut på att spendera pengar, dagen efter Thanksgiving. Nä, jag ser det inte.

Traditionen har tidigare inte haft något fäste i Sverige, men 2013 uppmärksammade flera svenska butikskedjor och e-handelsföretag dagen med specialerbjudanden.[2][3] Innan Black friday 2014 har redan över 45 butiker meddelat att de kommer ha erbjudanden.[4]

Kan inte komma ihåg det alls från förra året men i år hade jag 10 mejl med Black Friday innan kl 09. Och det är ju så … uäh. En dag som, vad jag förstått, enbart går ut på konsumtion. Alla hjärtans dag, Halloween … Då gör man ju ändå någonting. Men Black Friday? Nej tack. Nej tack. Nej tack.

En dag för okynneskonsumtion tackar malinthewriter mucho mycket starkt nej till. Då ser jag hellre att vi firar Thanksgiving.

black friday

Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s