”Yoga är min terapi”, Janesh Vaidya

yoga ar min terapiDet här är en bok som innehåller mer än omslaget lovar. Bland annat så listas 53 olika sjukdomsbesvär och obalanser i hälsan, samt vilka yogapositioner som kan lindra dem. Det finns ett kryssformulär som slutligen gör att läsaren får veta om hen tillhör Luft, Eld eller Vatten. Utifrån det får man sedan ihop ett personligt yogaprogram. De olika yogapositionerna visas på foton som i kombination med utförliga beskrivningar gör dem enkla att förstå.

Förutom det innehåller ”Yoga är min terapi” mycket om just ayurveda; vad det är, innebär och vad det kan göra för just mig. Även om jag inte tar till mig precis allt måste jag ändå säga att det är mycket som är vettigt.

Negativt är att det ibland blir så mycket information och termer att jag får svårt att hänga med, men det säger kanske mer om mina kunskaper inom ayurveda än om boken i sig.

Jag gillar verkligen ”Yoga är min terapi- yogaprogram för din kroppstyp baserat på ayurveda” och jag kommer förstås att göra mitt eget program för att testa. Rekommenderar den här boken för alla som har ett öppet sinne.

9/10

Finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Andra som läst:
Allt om yoga
Kulturbloggen

Mer om boken kan läsas nedan.

Den välkända ayurvedapraktikern och författaren Janesh Vaidyas nya bok handlar om ayurvedisk yoga, där yogaprogrammen anpassas efter olika kroppstyper och sjukdomsbesvär.

”För tio år sedan, då jag för första gången reste utanför Indien, förvånades jag av hur yoga praktiserades i de flesta yogaskolor i Europa. Hela klassen utförde samma övningar, ledda av en instruktör. Det var något nytt för mig. Jag var van vid traditionella yogaskolor i Indien där gurun ger olika program till varje elev beroende på hans eller hennes kropps- och sinneskonstitution och balansen eller obalansen i hans/hennes hälsa, samt går runt bland eleverna och hjälper dem att följa sitt individuella program.”

I Yoga är min terapi lär vi oss att göra autentisk yoga utifrån vår egen kroppstyp, så som man traditionellt utövar yoga i Indien. Med grund i den indiska hälsoläran och livsfilosofin ayurveda presenteras en inställning och ett sätt att utöva yoga som ligger långt från de vanliga svenska yogaklasserna på gym och i andra sammanhang.

Inom ayurveda talar man om tre kroppstyper, vata, pitta och kapha. I boken lär du dig bestämma vilken kroppstyp du själv tillhör, och att hitta ett individuellt yogaprogram som passar just dig. Övningarna presenteras tydligt i text och bild för att du enkelt ska kunna utföra dem på egen hand.

I boken listas 53 olika sjukdomsbesvär eller obalanser i din hälsa, och vilka yogaövningar som kan hjälpa dig att lindra dem.

Yoga är min terapi är utformad för att passa yogautövare på alla nivåer, såväl nybörjare som erfarna. Boken hjälper dig att på ett djupare plan förstå din kropps- och sinneskonstitution och ger varje utövare tillfälle att hitta rätt övningar och att självständigt utöva yoga i hemmet.

Detta inlägg publicerades i 2014, Betyg 9-10, Bokrecension, Norstedts, Träning & hälsa. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Yoga är min terapi”, Janesh Vaidya

  1. Pingback: ”Maten är min medicin – ayurveda i ditt kök”, Janesh Vaidya | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s