”Märkta för livet”, Emelie Schepp

Märkta för livet Emelie ScheppJag lockades att läsa ”Märkta för livet” efter att ha lyssnat på Deckarpodden där bokens författare Emelie Schepp medverkar. Handlingen lät tilltalande och dessutom började ”Märkta för livet” som egenutgivning, vilket förstås alltid tilltalar mig lite extra.

Boken då? Deckare, egenutgiven. Senast lästa deckare var ”Stalker” av Lars Kepler. För att vara helt ärlig, så läste jag ”Märkta för livet” med större behållning! Gemensamt för dem båda är att persongalleriet inte är optimalt. Det dröjer länge innan jag förstår vem huvudpersonen är och då börjar jag också känna för henne, men utöver Jana så är den enda som jag direkt kommer ihåg kvinnan som antagligen hamnar hos Lyxfällan i någon av uppföljarna. Nå, det var det negativa. Eftersom jag podcastknarkat Deckarpodden innan jag läste så blev jag en aning förvånad över att Emelie, med världens kanske gulligaste och mest smittsamma fniss, skrev så brutalt.

Boken börjar med att Hans Juhlén, verksamhetschef på Migrationsverket i Norrköping, hittas mördad. I huset hittas fingeravtryck efter ett barn, trots att inga barn finns i huset eller har varit på besök. Fallet hamnar hos den framgångsrika åklagaren Jana Berzelius som sedan leder förundersökningen och tids nog inser att hon själv är mer involverad i det som sker än hon någonsin kunnat ana.

Mer än så vill jag egentligen inte säga om handlingen, mer än att den känns mycket aktuell och nutid (tyvärr!). Det här är ingen bok som fastnar bland papper och skrivbord, utan det är mer action vilket antagligen gör att den är svår att lägga ifrån sig. Plus för att den utspelar sig i Norrköping och inte i någon storstad.

Beundransvärd debut och stort grattis till Wahlström & Widstrand som lyckades fånga upp Emelie!

8/10

Märkta för livet är den första delen i serien om åklagare Jana Berzelius. Emelie Schepps debutthriller är en sensation och har som självpublicerad redan såld i 40 000 ex. Serien är även såld till Danmark, Norge, Tyskland, Holland, Japan, Tjeckien, Italien och Polen.”

Finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Andra som läst:
Boktok73
Erikas bokprat
Kultursidan
LexieLäser
Bokgodis
Lottens bokblogg
DAST

Detta inlägg publicerades i 2014, Bokrecension, Debut, Deckare, Wahlström & Widstrand. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s