Midnattsmuffins med maräng och lemoncurd

20150104-183027.jpgPå självaste nyårsafton fick jag, den segdragna förkylningen till trots, inspiration för att göra lite lyxmuffins. Möjligt att alla bakprogram på teve hade en viss inverkan … Hur en del verkar ha huvudet fullt av inprogrammerade recept på såväl maträtter som avancerade tårtverk övergår mitt förstånd, men för att träna upp mitt eget recepthuvud bestämde jag mig för att göra muffins efter någorlunda eget huvud. Resultatet blev faktiskt mycket bra! Det är inga exakta angivelser nedan. Saknas lite av nåt så bör det gå ändå!

 


Lyxmuffins med maräng och lemoncurd
8 st stora muffins
Ugn: 175 grader

Muffinssmet

 • 100 g smör
 • 2  ägg
 • 1 dl strösocker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 2 dl mjölk
 • 4 dl vetemjöl
 • 2 tsk bakpulver
 • Lite salt

Lemoncurd

 • 2 citroner
 • 1 dl strösocker
 • 50 g smör
 • 2 ägg
 • 1 äggula
 • 1-2 msk maizena

Maräng

 • 3 äggvitor
 • 1 dl socker

0. Eftersom lemoncurden helst ska svalna lite så gör vi den först! Lemoncurd finns också att köpa i affär, men jag tycker det är så enkelt att göra. Dessutom betydligt billigare. Koka upp saften och rivet skal från citronerna. Tillsätt smör och socker. Tillsätt maizena, lite i taget och låt småputtra. Vispa äggen lite innan de tillsätts och rörs runt i kastrullen. Fortsätt tills konstistensen känns relativt tjock. Dock tjocknar det ytterligare när det svalnat.

Muffinsdags!

1. Starta ugnen.
2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst (elvisp ftw!). Tillsätt smält smör och mjölk.
3. Tillsätt bakpulver, salt och mjöl.
4. Klicka ut i stora muffinsformar (såna stadiga, de jag använde kallades amerikanska tror jag).

 1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små muffins.
 2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
 3. Rör ner smält smör, mjölk och rivet citronskal.
 4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och rör ner i smeten.
 5. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt.
 6. Fyll med valfri fyllning, se nedan.
 7. Grädda muffinsen i mitten av ugnen cirka 10 minuter eller tills de är gyllenbruna och ”torra” inuti. (Provstick med en potatissticka, den ska vara helt torr när du dragit ut den.)
 8. Vet inte riktigt hur länge jag gräddade, men gissar på kring 12-15 minuter. Det kändes i alla fall ganska länge! Muffinsen ska fortfarande vara ljus i färgen men inte lös i konsistensen (kolla med tandpetare).muffins i ugnen malins mat malinsmat
 9. Gör ett litet hål i muffinsen eller bred lemoncurd direkt ovanpå.
 10. Marängsmetdags! Vispa äggvitorna riktigt hårt, vilket kan ta ett tag. Obs! Se till att skålen är helt ren och torr, samt att absolut ingen äggula följer med. Det är bättre att ta en mindre del av ägget för att försäkra att det bara är äggvita, än att dra det längre och riskera att äggula slipprar med. Då är det hopplöst.
 11. När äggvitan är helt hård (går att vända skålen upp och ner. Eller i alla fall nästan) rör ner sockret men försiktigt. Jag använde en vanlig sked, inte elvispen.
 12. Bred marängsmeten på muffinsen och sätt in i ugnen igen. Jag tyckte jag gjorde så gulliga knoppar på, att det såg ut som ett kastrullock, men sen när det var klart så ja … Ni får väl själva säga vad det ser ut som … ;)Jag hade samma temperatur (och mitten av ugnen). Det tog nog 3-4 minuter innan de fick lite färg, men håll verkligen koll för när marängen väl börjar bli klar går det jäkligt snabbt!

20150104-183103.jpg20150104-183044.jpg

 

 

 

 

 

 

Klart! Serveras gärna med vispad grädde. Lite blåbär till hade nog också varit gott. Det får bli nästa gång. 🙂 Jag ska även göra hål i muffinsen för att fylla med mer lemoncurd samt ha mer maräng på toppen. Men dessa blev verkligen goda!

Detta inlägg publicerades i Bakning, Muffins, Recept. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s