Till VeckoRevyn – och alla andra som fortfarande ser Norrland som en enskild plats

Det börjar bli lite väl pinsamt nu så jag tänkte reda upp lite saker och ting för er sörlänningar som inte riktigt verkar greppa det här med Norrland. Låt oss börja med Norrland, vad är det egentligen?

Sverige är indelat i tre landsdelar: Norrland, Svealand och Götaland. Låt oss förtydliga det hela med en karta.
Sverigekarta_LandsdelarVad kan vi dra för lärdom av det här då? Jo, följande dialog är inte riktigt schyst:
– Det här är mina kompisar Joakim, Elin och Malin. Joakim bor också här i Stockholm, Elin är från Göteborg och Malin är från Norrland.

Tackar tackar för att du precis justerat min bostadsort till en yta som täcker 59 % av Sverige. Verkligen, tack. Om vi omvandlar meningen ovan till en mer rättvis bild ser det ut såhär:
– Det här är mina kompisar Joakim, Elin och Malin. Joakim bor också här i Svealand, Elin är från Götaland och Malin är från Norrland.

Säger man som ovan så är det ok, men jag tror nog de flesta av er aldrig skulle säga så, för inte presenterar man sina vänner via den landsdel de kommer från? Men märkligt nog är det ok, så länge man kommer från Norrland.

Sedan ett par år tillbaka säger jag att jag kommer från en by utanför Arvidsjaur i Lappland. Det provocerar en del som genast ”rättar” mig och säger:
– Ja, alltså Norrland.

Samma sak med vänner som säger att de kommer från Norrbotten.
– Jaha, men det är Norrland va?

Som om det säger allt. Norrland.

Ja. Lappland ligger i Norrland, men det gör även åtta (8) andra landskap. Lappland är inte Norrland. Låt oss ta en titt på ännu en karta.
LandskapskartaSer ni nu? Lappland är stort, Sveriges överlägset största landskap. Med sin storlek täcker det upp en fjärdedel av Sverige.

Så. Referera inte till Norrland som en enskild plats. Det är oförskämt. Jävligt oförskämt till och med. Och du får dig själv att framstå som en obildad dumskalle. Yep, I said it.

Vidare, hur kom det sig att jag skriver det här inlägget? Det har legat på lut länge. För drygt ett år sedan skrev jag ett inlägg om 25 skånska kommentarer och vad jag tycker om dem. Det är mitt mest lästa och kommenterade inlägg. Många känner likadant. Det är kul till en början, men när det som i mitt fall var samma ”skämt” år efter år efter år …

När någons bristfälliga kunskaper om oss här i norr ifrågasätts viftas det ofta bort med att det ju ”knappt bor någon där uppe”. Nä. Bara en miljon. Drygt.

Men. Det som slutligen gjorde mig så irriterad är att tidningen VeckoRevyn envisas med att ha sponsrade inlägg på facebook där de refererar till Norrland som om de talar om Malmö, Stockholm eller Jönköping … Bra journalistik. Känns väldigt 2015.

Vi börjar med den här.

Veckorevyn2

Kollar man på filmen ser man att den brittiska tidningen the Local refererar till ett svenskt ord i Umeå. Jomenvisst, istället för att skriva om reportern som besökte Umeå, så skriver vi att han besökte Norrland. Det är ju synonymt …?

Om det norrländska ordet förvirrar världen lika mycket som Norrland förvirrar Stockholm låter jag vara osagt. Eller, det säger väl sig självt. Många kommentarer handlade just om att Norrland är … Norrland. Men det tyckte visst inte VeckoRevyn var så himla viktigt för de kunde inte låta bli att fortsätta skriva om ”Norrland”.

Nu ska jag ytterligare illustrera detta med att ange lite avstånd om/när VeckoRevyn får för sig att faktiskt se sig om här uppe i norr. Inleder med, ja just det, en karta!
Så då ska vi se. VeckoRevyn ligger på Kungsgatan 34 i Stockholm. Om ni får för er att köra till …
Gävle: 17 mil, 1 timme 42 minuter
Östersund: 56 mil, 6 timmar 27 minuter
Skellefteå: 77 mil, 8 timmar 37 minuter
Kiruna: 123 mil, 14 timmar 18 minuter

Sådärja. Bara lite perspektiv.

Nu går vi vidare till nästa inlägg som var bland det första jag såg på Facebook imorse.VeckoRevyn1

Ännu ett sponsrat inlägg från VeckoRevyn om ”Norrland”. Det vill säga, VeckoRevyn betalar Facebook pengar för att den här informationen ska sprängas in i mitt facebookflöde.

Till att börja med: norrländska är inte en dialekt. Alla i Norrland pratar inte mysigt. För att ytterligare förstå detta så vill jag att ni på VeckoRevyn lyssnar på …:
En man från Överkalix
En kvinna från Burträsk.
En man från Aspås.
En man från Delsbo.

Har ni fullt upp med att skriva listor på er hemsida så lyssna bara på den första och sista. Låter det lika? De ord ni har på den här listan kommer från olika platser av Norrland, alla vi som bor här uppe säger inte obra, kusar, pärer eller nånstansh. Det är dialektalt. Norrländska är inte en dialekt, men i Norrland finns flera dialekter. Det är som om jag skulle göra en liknande lista och ha med ord från både Stockholm och Göteborg, kanske även Malmö.

Det känns som om jag skriver för sjuåringar men det verkar ju vara den nivån många journalistutbildade svealänningar och götalänningar ligger på.

Gör om, gör rätt!

Annons
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

75 kommentarer till Till VeckoRevyn – och alla andra som fortfarande ser Norrland som en enskild plats

 1. Inger Hansson skriver:

  [Ljud av luftinsug]

   • Inger Hansson skriver:

    Jag har bott 5 år i Luleå så jag vet att det inte bara är i Umeå folk svarar ja på inandning. Å andra Sudan har jag även bott några månader i Gävle och det är verkligen en helt annan dialekt. Och attityd. Norbottningarna älskar sin hembygd. Gävleborna ber om ursäkt för sin stad. För att inte tala om klimat och växtlighet…

  • Mattias Emmoth skriver:

   Bra skrivet Malin. Blir något irriterad på folk som genast skriver att man är från Norrland när man säger att man är från Kiruna, istället för att skriva rätt.
   Har delat den på facebook 🙂

 2. Lottens Bokblogg skriver:

  Mycket bra skrivet!
  Det jag kan uppleva som Sundsvallsbo sen 16 år tillbaka, och innan dess Uppsalabo, att man ändå säger ”norrlänning” med en viss stolthet här (medan ”svealänning” var det aldrig någon som sa)

  • Malin Johansson skriver:

   Ja jag har själv varit i den fällan! Men det kom en gräns, även om det till en början var ganska avlägsen … Dock tycker jag att när det som här är i media (vilket tyvärr också är alldeles för vanligt) är det under all kritik.

 3. Dunderklumpen skriver:

  Jag bor själv i Jämtland och här kallar vi oss inte för norrlänningar. Tycker det verkar vara mest folk från Sundsvall och (främst) Umeå som gör det. Förutom sörlänningarna då. Umeå och Sundsvall, städerna som krigar om att få kalla sig ”Norrlands huvudstad”. Klart de måste vara norrlänningar, annars har de ju inga att vara huvudstad över!
  Tur man bor i Republiken så man slipper det där tjafset!

  • Maria skriver:

   Kanske inte helt lyckat att göra nya konstiga, påhittade kategoriseringar om hur ”folk från Umeå gör”. Jag är Umebo, och hör ytterst sällan andra Umebor kalla sig själv ”norrlänning”. Däremot kallar folk söderifrån oss för detta – precis som den välskrivna texten tar upp!

  • Elle skriver:

   👏👍😃
   Jamtland 💙💭💚

  • AD skriver:

   Håller helt med Tur att man bor i Jamtland med vår egen urgamla historia. Dom får tjafsa bäst dom vill vid Östkusten

 4. Freja skriver:

  Jag är stolt jämtlänning, men brukar ändå kalla mig en arg norrländsk tant, för det ligger lite bättre i munnen… Får ta mig en funderare på det, för du har helt rätt!

 5. Maria skriver:

  Jag som är från Haparanda förstår precis. ”Vädret i Norrland blir soligt”

  • Helena skriver:

   I väderprognoserna talas det dagligen om Götaland, Svealand och Norrland.

   • Martina skriver:

    Nä, man säger södra Svealand, och västra götaland osv och sedan kommer man till norrland… och norrland är ju över hälften av landet, men där behövs det inte preciseras.

 6. MrsUniversum skriver:

  Bra rutit Malin!
  När får vi höra människor från norra delen av landet som nyhetsuppläsare i riksmedierna? Som har kvar sitt tonfall men inte använder dialektala uttryck. Det skulle göra mycket för att få bort fördumningen av ”norrlänningarna” som ständigt återkommer i privata sammanhang och i medier. Skånska, småländska, gutemål, dalmål, jamska, västgötska, östgötska, närkingska – detta hörs i medierna. Men de ”norrlänningar” som syns och hörs som nyhetsuppläsare snackar det vi kallar ”rikssvenska”.
  Jag är trött på att tonfall från ”Norrland” nedvärderas konsekvent. Det används i program med förlöjligande som Pistvakt t ex.

  Folk i Svealand och Götaland är otroligt obildade då det gäller nationens geografi dessutom. Ligger Hudiksvall norr om Skellefteå, eller…? Vet hut på er!

  • Per Sandström skriver:

   Katarina Sandström? Jag tycker nog att det hörs att hon är från Umeå.

  • Gabriel skriver:

   Norrländska dialekter ser jag mycket fram emot att höra i media!
   Sen tror jag att nationens geografi är något som förvirrar folk i hela vårat land, jag vet flera personer från nordligare delar av Sverige som t.ex inte känner till skillnaden på Lidköping och Linköping. I Norrland handlar det om så stora avstånd att man får svårt att hålla koll, i Svealand och Götaland handlar det om väldigt många städer på väldigt liten yta.

   • Malin Johansson skriver:

    Nu jämför du ju dock städer med en landsdel. Inte riktigt samma sak, som att många inte vet skillnaden på Umeå och Luleå vilket väl inte är så konstigt.

 7. Helena Börjesdotter skriver:

  Jag är född och uppvuxen i Härjedalen, har bott i Jämtland och bor nu i Hälsingland. Jag ÄR stolt norrlänning och jag ÄR från Norrland, liksom jag är från Sverige och talar svenska, men framförallt är jag Härjedaling! I själ och hjärta är jag Härjedaling, men pratar idag en rejäl blandning även om mitt modersmål är Härjedalska.
  Jag blir alltid gôrle´ när det inte anses att Hälsingland eller Härjedalen ligger i Norrland, att vi skulle vara nån sorts pseudonorrlänningar – inte riktigt norrländska på riktigt. Dessutom är jag gôrle´på att våra byar alltid påstås ligga i Jämtland, ja i Jämtlands LÄN, men inte i Jämtland! (Tack Tina Nordström som nämner Härjedalen i alla sina program ”Tina i fjällen” 🙂 )
  Däremot finns det inget språk eller någon dialekt som heter norrländska NEJ.

  Norrland är ”landet med tusen dialekter”; och bara inom landskapen, från by till by varierar dialekterna.
  Jag kan gå med på att vi klumpas ihop till att vi pratar Härjedalska, inte norska, inte svenska, inte norrländska – utan Härjedalska, men jag pratar och är inte likadan som nån från t.ex Piteå eller Kall.

  Bra inlägg förresten 🙂 och tack för länkarna till dialekterna. Nu har jag letat upp Härjedalen på den sidan 😀

  Ha en bra dag!

 8. Anders skriver:

  jepp, och reklamen kan man markera sitt ogillande mot med att i övre högra hörnet hitta ‘x’ och klicka på. Då dyker en dölj annons dialogruta upp med frågan Varför…
  Kryssa i typ att ”Den är kränkande eller olämplig på annan sätt”

  Kanske ger det sin effekt om 1/10-del av Sveriges befolkning reagerar, eller fler….

  /a

 9. Anders Öhlund skriver:

  Det är för mig en gåta att folk inte vet vad Norrland är. Vi lever i en tid då detta förhållande borde vara utrotat. Såg nyligen på Tv när en minister var på besök, ja just det, i Norrland. Han visade upp en total okunnighet om gruvnäringen som ”försörjer” stora delar av Sverige, vilket han också medgav. Varför inte överlåta frågor i ämnet till någon kunnig person som vet, gärna en Norrländsk minister.
  Då skulle besluten åtminstone inte ifrågasättas som nu är fallet. Många beslut som idag fattas på felaktiga grunder beror till stor del på okunnighet om Norrland, detta märkliga och felaktiga begrepp. Skärpning ministrar.

 10. Tomas skriver:

  Och SMHI då…. nyligen varnade de för dåligt väder i ”nordvästra Skåne” ! Som jämförelse: Skellefteå kommun och Skåne är lika stora till ytan. Tänk när de varnar för Klass 1-varning i ”Bolidenområdet” !!

 11. Per-Olov Carnerud skriver:

  Hade en gång en kompis som gärna kom upp till oss i ”Norrland” och berättade om händelser i Skåne. Han brukade börja med att ta fram en femkrona och lägga den på en OH-bild av Norrbotten. Femkronan motsvarade de två skånelänen och kunde placeras in i den nedre delen av Jokkmokks kommun. (En av Norrbottens 14 kommuner).
  En annan berättelse var invigningen av Kallax flygfält (Luleå). Jan Carlsson konstaterade först att planen mellanlandade i Luleå för att sedan fara vidare till Kiruna. Det måste kunna rationaliseras enl. Jan. Så småningom lärde han sig att denna sträcka var densamma som sträckan Stockholm – Jönköping eller Malmö – Jönköping.

 12. Tja skriver:

  Just det, ditt inlägg om skånska kommentarer, som för övrigt var enormt pantat. 1. Du gnäller på att folk generaliserar och sen sätter du 1 miljon människor (skåningar) i samma fack. De flesta svenskar, skåningar inkluderade, vet att alla i Norrland inte är samer. 2. Du inser inte att det är mänskligt att reagera på dialekter, snarare än att folk vill håna det de kallar ”norrländska”. Det är svårare att uppfatta skillnader ju längre bort man språkligt står och detta gäller ALLA dialekter och ALLA språk. 3. Det är inget onormalt att inte ha koll på väder, flora och fauna eller läns- och landskapsgränser som ligger långt bort om man inte har tillbringat mycket tid där. Avståndet till exempelvis Kiruna från vissa sydsvenska orter är detsamma som till Schweiz och norra Italien.

  Kort sagt: det ÄR tråkigt att vara offer för generalisering och det går att motverka med kunskap. Men det är ett naturligt mänskligt beteende som de allra flesta någon gång fått utstå på grund av möten med olika språk, religion, kulturer etc, och den som dumförklarar andra dumförklarar också sig själv i egenskap av människa.

  • Malin Johansson skriver:

   1. Du verkar inte ha läst inlägget. Det handlar om 25 kommentarer som jag de facto fått (från skåningar!!). Det är inte en generell beskrivning av alla skåningar (eftersom jag inte träffat alla). 2.Du har helt missat poängen. 3. Det är onormalt (som du väljer att kalla det) när journalister i press och tv inte gör skillnad på enskilda platser (t ex Umeå, Kiruna, Östersund) utan klumpar ihop det med benämningen Norrland. Kanske det är normalt i din värld, men det är det inte i min. Det är inte ok och många av oss här uppe är trött på det. Det här är way beyond ”generalisering”. Det är inte heller ett annat språk vi talar, det är svenska.

   Om du menar att jag dumförklarar journalister som gång på gång gör om samma fel, så ja, då gör jag väl det då.Om du menar att man när man dumförklarar någon även dumförklarar sig själv … tänkte du verkligen igenom den meningen? Jag menar … Med tanke på det du själv skrev …

 13. Erik skriver:

  På jobbet (Göteborg) har flera kollegor sagt ”du som är från Luleå” men när jag rättar kollegorna och påtalar att jag alls inte är från Luleå, utan från Umeå blir reaktionen ”ja, men det är ju samma sak”
  Då brukar jag säga att i sådana fall är Göteborg och Malmö också samma sak. =)

 14. Håkan skriver:

  Jag skall be att få tala om att även i södra ändan ser vi konsekvenserna av stockholmsimperialisternas framfart. Att påstå att Skåne, Blekinge och Halland skulle vara en del av Götaland är lika missvisande som att homogenisera allt norr om Dalälven till Norrland, och dessutom historiskt felaktigt. Skåne, Blekinge, Halland och dessutom Bornholm tillhör Skåneland, en beteckning som var gängse tills de sydliga landskapen införlivades med Götaland för att underlätta inkorporeringen av de erövrade områdena.

 15. Per Sandström skriver:

  Fast ibland kanske det är säkrast att de bara säger Norrland på TV, eftersom de har sådana problem med detaljerna. Hörde en gång hur de på Aktuellt (sic!) hävdade att två tredjedelar av husaffärerna i Västernorrland avsåg Umeå. [facepalm]
  Nog för att Umeå växer snabbt, och nog för att jag kan förstå om till exempel Öviksborna gärna flyttar dit, men ändå. Rätt övertygad om att de egentligen avsåg Västerbotten.

 16. Rickard skriver:

  Klockrent inlägg Malin! Det roliga är att ordet ”Jo” i form av inandning även används av infödda i Roslagen (nordöstra Uppland, bara 5-10 mil från Stockholm), på Åland samt runtom svenskbygderna i Österbotten i Finland. Men inte kallar man dem för ”norrlänningar”?
  Dessutom är ju samma slags okunskap och ointresse för våra nordiska grannländer nästan lika pinsamt. I finlandssvensk radio (väldigt trevliga kanalen YLE X3M) drev man nyligen med Filip & Fredrik för att de i en frågesport i svensk TV inte visste vem som var Finlands nuvarande president, samt att de surt svarade att de inte tyckte att det tillhörde allmänbildningen.
  Men är man svealänning och stolt över sin okunskap om norra halvan av landet samt grannländerna, ja… då får man nog ändå räkna med att folk från dessa regioner och länder skrattar åt en.

 17. Instämmer i det mesta du skriver. Dock verkar det som detta även går att applicera på storstad vs landsbygd i övrigt också. Landsbygden är något vagt grönt och lummigt dit man kan åka på semester. (Skidor på vintern och bad på sommaren). Att folk kan bodär året om verkar aldrig ha fallit somliga in.

  • Elina skriver:

   Jag håller inte med om att ”detta går att applicera på storstad vs landsbyggden”, det är att frångå kärnan i diskussionen. (Någon som invänder?) Är det inte så att det är begreppet/ordet ”Norrland” som missbrukas och används i fel sammanhang ? För övrigt hur ska ”semester-paradiset landsbyggden” överleva om folk enbart åker dit på semester? Avveckling av landsbyggden hör det hit exempelvis?

 18. Johanna skriver:

  Bra rutet! Ska tänka på detta framöver och göra mitt bästa för att inte generalisera. Men jag håller inte med ditt argument om dialekterna. Jag har liksom du bott i Skåne och vet att skånskan låter väldigt annorlunda varifrån man kommer. Ändå samlas alla dialekterna under namnet skånska. Jag ser det på samma sätt med norrländskan eftersom jag inte kan höra om någon är från Umeå eller Övik därav pratar de i mina (och förmodligen resten av Sveriges) öron norrländska.

  • Malin Johansson skriver:

   Men det är ju det som är problemet! Skåne är ett landskap, Norrland är en landsdel! Norrland är 59 % av Sverige, Skåne är vad? 5 %?! Ska du göra den jämförelsen så använd de norrländska landskapen.

 19. Tomb skriver:

  En annan grej som alltid stör mig (på tal om Norrland) är att det är så många som ej kan prata om Norrland utan att behöva dra sin egen gräns om var Norrland slutar. ”Jaha, Hälsingland? Då är det ju inte Norrland på riktigt”

 20. Maja skriver:

  Den var bra sånt ska vi ha mera mera mera! Ne men detta är precis till 100% sant. Folk söderut upptäcker att man kommer från norrbotten/västerbotten (som brukar räknas som ”riktiga” norrland) och ber en lära dem norrländska. Det finns inget som heter norrländska! Och it går jag och ber folk från svealand/götaland att lära mig ”sveländska” eller ”götländska”. Det finns inte heller något som heter norrbottniska i Piteå pratar du inte på samma sätt som i Tornedalen det är bara så.

  • Helena Börjesdotter skriver:

   Det där med ”riktiga Norrland” är också ett jädra otyg. Ungefär som att säga att Skåne inte ligger i ”riktiga Sverige” :p

   • Malin Johansson skriver:

    Ja visst är det! Men tror det uttrycket också kommer från att vi norrlänningar jämförs trots att det är så stora avstånd. Det är inte samma sak att bo i Gävle som i Haparanda. Av den anledningen tror jag också det vore bra att komma ifrån Norrland och använda något mer specifika områdesbeskrivningar.

  • Helena Börjesdotter skriver:

   Ja fast jag tycker om att vara från Norrland, samma som att jag tycker om att vara från Sverige, Norden, Skandinavien och Europa, men jag är ändå Härjedaling 🙂 (Trots att jag bor i Hälsingland).
   Jag skulle inte vilja bara vara Europé till exempel, för jag är ju svensk 🙂 Lite samma sak.

 21. Gunvor Sundqvist skriver:

  Minns när jag bodde i Göteborg så frågade folk på min dåvarande arbetsplats om jag var släkt med en man som hade samma efternamn? Vi var ju båda från ”Norrland”. Han var från Östersund och jag från Jokkmokk.. Nästan 80 mil..

 22. Sten B skriver:

  Jag brukar som motmedel använda begreppet ”sörländska” om dialekten dom pratar i stockholm, malmö, göteborg, karlstad, örebro och växjö. Det brukar ta skruv.

 23. PerTore skriver:

  Det är framförallt stockholmare som inte ids engagera sig i något utanför sina egna tullar om det inte är London eller någon annan hip världsstad. Kan ha att göra med att de önskade att Stockholm också var en världsstad? Egentligen inte så mycket att bry sig om. Det är nog lika bra att stockholmare håller sig för sig själva. Vi har haft nog av förfrusna, förvirrade och bortsprungna nollåttor här. Sen det som kallas riksmedia slutade ha redaktioner norr om Uppsala så har kunskaperna om landet varit i stadigt nedåtgående bland Fjollträsks infödingar. Det kallas visst utveckling.

 24. Chri skriver:

  När jag får höra att jag bor i Norrland brukar jag svara, jag bor nästan mitt i Sverige. Jaha, Stockholmsområdet då blir kommentaren. Näe, nästan på mitten på höjden och nästan på mitten på bredden. Inte många som vet vart man hamnar då. Sveriges geografiska mittpunkt ligger i Flataklacken (i Norrland 😀 )

 25. Kommer från Västmanland. Sveriges anonymaste landskap, även om det inte ligger i Norrland. Vart ligger det då? Vet inte ens om det finns.
  Trevlig helg där i Norrland!

 26. Peter skriver:

  Jätte bra!
  Peter från Piteå.

 27. Tino skriver:

  Mormor Är från Vilhelmina och hon sa alltid att hon var från Norrland eller att hon åkte hem till Norrland…

 28. Flera stora koncerner i södra Sverige har fallit offer för extremt skickliga tjuvar senaste tiden. Polisen tror att…

 29. Anja skriver:

  Tack. Det är bra att du försöker men känns tyvärr som att 95% av de som kommenterat fortfarande inte har fattat vad du försöker förklara…. (tex att det finns en skillnad mellan landskap och landsdel)
  Har försökt förklara under mina 20 år i Stockholm, har gått sädär får man väl säga.

  Roligaste (och ganska vanlig) kommentar från en stockholmare är ”-Ååååå det är så fint med dialekt” Som om dom inte fattat att dom själva har en dialekt…. hihi

 30. Elina skriver:

  Skön läsning 🙂 . Kan själv inte släppa den frustration jag känner inför hur uttrycket ”Norrland” används av Svenskar. Då menar jag även de som själva är så kallade ”Norrlänningar”. Det har gått så långt att jag till och med kan bli irriterad på Norrlänningarna själva som rycks med i resten av Sveriges attityd till denna del av landet. Exempelvis när en människa stoltserar med att ” jag är minnsann Norrlänning” och vidare uttrycker sig så som att det rörde sig om en ort och en dialeKt. Dialekterna i Norrlands olika län och landskap skiljer sig åt! Exempelvis finns i Pitemålet influenser av andra språk än vår fornnordiska. Landskapen ser olika ut och bjuder på olika väderlek (vilket ofta inte omnämns i riks-nyheterna). Jag blir ledsen och besviken på den okunskap och ignorans som råder. Om jag presenterar mig som ”Pitebo” för en person som bor i Svealand eller Götaland så har det mer än en gång hänt att jag fått förfågan om jag då känner en person som bor exempelvis i Kiruna, (liksom som om vi skulle vara grannar) -för Pitebobegreppet har såklart omformulerats till ”aha -Norrlänning”. Till detta kan jag tillägga att jag inte ens gått in på att jag bor endast i Piteå Kommun och inte i Piteå Stad, lever alltså på mindre ort m-i-l utanför den lilla staden. Självklart finns det orsak till att Norrland ofta får mindre uttrymme i väderleksrapporten och i andra sammanhang. INorrland lever inte så stor procent av Sveriges befolkning, samtidigt tycker jag i något avseende tycks ju heller inte Svealänningar och Götalänningar vilja bli av med Norrland (?). Varför då denna okunskap? Norrland har inte alltid existerat, under mycket lång tid fans inte Norrbotten utan var en del av Västerbotten. Under medeltiden var det Norra Svealand och Södra Norrland som i texter omnämndes som ”Nordlanden”, senare under mer modern tid har uttrycket Norrland uppstått. För mig känns det som att grundskolan har ett viktigt uppdrag här. Historia och Geografi är en viktig del för att vi i detta avlånga land (Sverige) på ett bra sätt skall kunna förstå varandra och samarbeta på bästa sätt. En släng av Svenska språkets historia tycker jag också sitter fint i läroplanen (kanske i Gymnasiet). Jag är för dialekternas bevarande, även om jag ibland har svårt att förstå en del av Götalands dialekter eller för den delen olika Jämtländska dialekter i Sveriges Radio.

 31. Joel Jonsson skriver:

  Allt söder om Hudiksvall är ändå bara Polen

 32. Monika Jonsson skriver:

  Tack Malin.. Undrar om alla ”utomsocknes” vet varifrån deras elström kommer??

 33. Mycket bra och grundlig genomgång. Men det här med att vi har ett landskap som heter Lappland. Är det okej? Frågar åt en kompis.

  • Malin Johansson skriver:

   Det är ju en benämning som går långt tillbaka i tiden, men det är klart att om många samer skulle uppleva det som stötande behöver det ses över. Jag har dock aldrig hört det 😊 Och för mig är ju Lappland ett jättefint ord!

 34. EbBanzai skriver:

  Som någon som vuxit upp i Kiruna (men flyttat till västra götaland) känner verkligen jag igen mig! Stör mig kopiöst mycket på väderprognoserna som alltid rapporterar Norrlands väder, som om det inte var en sträcka som gick över åtskilliga mil där vädret kan variera kraftigt. De skånska kommentarerna om älgar fick mig att mentalt himla med ögonen i igenkänning, första gångerna är det väll okej och man kan le lite forcerat åt det men efter 15 år av samma gamla skit? Nä, man blir less.

 35. Mulle Meck skriver:

  Klockrent! Detta har jag stridit om o påpekat i nära 20 år. De flesta som kommenterat här vägrar ju förstå vad du menar dessutom. Sverige ÄR tre landsdelar. Skåne, tex, ligger i Götaland, Jämtland ligger i Norrland och Stockholm ligger i Svealand! Gävle OCH Kiruna ligger i Norrland, man KAN inte säga man har sol i Norrland!
  Vad är det folk INTE fattar? Läs inlägget eller uppdatera Geografikunskaperna. Bara kommentarer som…. ”ju längre bort”… osv. Detta är ju hur vårt land Sverige är indelat. Bara för att det är långt till ett landskap betyder det väl inte att man slapp lära sig Geografin i Skolan. Det är ju inte bara VeckoRevyn heller som är inkompetenta och göder denna okunnighet. Detta upplever jag i princip var dag. ”Flygplatsen i ”Norrland” är stängd” , ”-jaha, kommer du från Norrland? Jag har en kompis i Umeå” , ”Norrländska XXX vann dagens….”, ”Vi ska till Norrland på Sportlovet” osv. Upplever sällan eller aldrig att någon säger de kommer från Götaland, åker till Svealand på sommaren, pratar Svealändska eller liknande. Var inte så länge sedan jag läste en artikel i Metro där de hysteriskt galet blandat in Norrland, Skåne och Stockholm i beskrivandet om var de tre personerna i artikeln härstammade från, i samma artikel! Som att ange Meter, decimeter o millimeter i en längdhoppstävling för tre olika tävlande. Kalle hoppar 7 meter, Ahmed hoppar 69 decimeter och Isak hoppar 7123 mm!

  Din 25 Skånska kommentarer är dessutom SÅ rätt! Flyttade t Lund 2005 med rätt så naiv syn på att där inte fanns fördomar o sådan okunskap om Geografin. Som jag fått tänka om! Varje vecka hör jag saker som; ”Ska du till Norrland på semestern? Vad ska du DIT att göra?? ( som om jag reste till ett fångläger på Tundran ), ”Det är ju så MÖRKT i Norrland” ( då det i själva verket är så att där finns vit ljus snö på vintern o på sommaren sol hela dygnet medan Skåne är mörkt BÅDE vinter – avsaknad av snö – OCH sommar – beckmörkt kl 22!! ) , ”Jag skulle ALDRIG våga gå ute i Norrland….??? För ni har väl mycket Björn däruppe?” ( Vildsvin….. ) ”Nej, Norrland dit klarar jag inte av att åka, där är så mycket mygg! ” ( jag räknade till över 40 myggor i sovrummet i Lund en kväll vid läggdags! )” åh vilken charmig ”Norrländska” din dotter talar!”?? osv osv. Orkar inte ens kommentera den ena dummare kommentaren än den andra längre.

 36. Annelie skriver:

  Reblogga detta på Annelie on asthma, humor, and the world. och kommenterade:
  Å si at alt nord for Uppsala er Norrland er som å si at alt nord for Lillehammer er Finnmark.

 37. Anna Maria skriver:

  Kusar , är inte det hästar? Åte är ju när de är mycket med mygg, knott å svidarn.

 38. Carina Nilsson skriver:

  Hela inlägget talar om hur illa det är att generalisera för mkt. Håller fullständigt med på alla punkter! MEN kommentaren om hur folk är på olika ställen, t ex att Gävlebor ber om ursäkt för sin stad är LIKA FEL! Jag kommer från Gävle och har flyttat till Åsele, och jag har ALDRIG skämts för min hemstad – tvärt om jag berättar med stolthets om min barn- och ungdoms stad och att bästa hockeylaget heter Brynäs! Gävlebor är ingen geléklump som vobblar åt samma håll, lika lite som att Norrland är en ort!!

 39. Anna Munkahmmar skriver:

  Älskar det här inlägget. Går in och läser det lite då och då. Veckorevyn fortsätter med sina sponsrade inlägg. Synd! Jag gillar dem i övrigt.

 40. Torbjörn Boström skriver:

  Norrland slutar just söder om Sundsvall, Sverige tar vid och slutar vid Dalälven Därefter har vi Skåne, som slutar vid Blekinges gränser och allt söder om Blekinge är Danmark.

  Stolt Umeåbo

 41. Pingback: Kulturkollos tisdagsutmaning: En favorit bland landsbygdsskildringar | Lottens Bokblogg

 42. irene skriver:

  Heja!!
  Suveränt inlägg tycker en utflyttad Västerbottning numera boende i Medelpad.

 43. Magnus skriver:

  Som jag ser det gynnar hela denna diskussion och all denna sörlännings-attityd möjligheterna till ett av två val för landsdelen Norrland. Antingen bryter vi oss ur staten Sverige och skapar ett eget land som på kort tid kommer att ha en statsförmögenhet jämförbar med vårt kära grannland Norge. Eller så på tal om Norge, så ansluter vi oss till grannlandet.

 44. Pingback: I could´t help but wonder | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

 45. Anna Munkhammar skriver:

  Jag älskar det här inlägget, måste gå tillbaka och läsa det någon gång då och då.

 46. Pingback: ”Tjockdrottningen”, Moa Herngren | Malin Johansson – skriver mycket, läser mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s