”Med sina läppars svalka”, Theodor Kallifatides

Med sina läppars svalkaTheodor Kallifatides är en författare utöver det vanliga. Språket, känslan, handlingen … Allt finns där, och det är så naturligt. I ”Med sina läppars svalka” skriver han om Elena, som växer upp i en grekisk by men senare emigrerar till Australien, och senare till Sverige, med sin skollärare Giannis. Som bihandling får vi följa Elenas dotters skilsmässa, som utspelas i nutid. Den känns en aning tunn, jämfört med huvudstoryn.

Elena och Giannis porträtteras väl. Vi får följa dem genom livet, på många sätt. Vad Giannis tycker om Elena när hon vill arbeta, eller vad som händer med människor med tiden, hur vi förändras och vilka konsekvenser det kan få i en relation.

Titeln ”Med sina läppars svalka” har jag väl inte så mycket till övers för, men boken i övrigt gillas skarpt och omslaget formligen (hehe) älskar jag.

Theodor KallifatidesTheodor Kallifatides

8/10

Finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Mer om boken:

Elena föds 1932 i en grekisk by med nio kyrkor. Theodor Kallifatides nya roman följer henne från uppväxten tills idag, då hon bor i Stockholm och målar ikoner. Det är ett dramatiskt liv. Hon tvingas uppleva den nådelösa tyska ockupationen 1941 och det ännu mer nådelösa inbördeskriget som följde efter. År av avrättningar, politiska förföljelser, grymma förbrytelser och djup fattigdom tvingar henne att söka ett annat liv, först i Australien och sedan i Sverige.

Berättelsen om Elenas liv blir en parallell till Greklands historia. Samtidigt är den en skildring av ett äktenskap. Elena gifter sig som mycket ung med skolläraren Giannis och de håller ihop trots alla påfrestningar. Deras långa samvaro ställs i kontrast till deras dotters bittra skilsmässa.

Romanen berättar också den moderna emigrationens historia – till Australiens stora himmel och till Aachens mörka gruvor. Det är en trasig värld som ska sys ihop av ännu trasigare människor. Men Elenas kärlek till sin man och hans kärlek till henne håller livet upprätt, trots att en plågsam hemlighet kastar sin mörka skugga över henne.

Med sina läppars svalka är berättad med humor och skönhet, sensuellt och kärleksfullt. Det är kort sagt en bok av Theodor Kallifatides.

Detta inlägg publicerades i 2015, Betyg 7-8, Bonniers, Relationer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s