”Fallvatten”, Mikael Niemi

Fallvatten Mikael NiemiDammarna som hämmar Lule älv brister, katastrofen är ett faktum. Mikael Niemis katastrofroman känns realistisk, det som berättas skulle faktiskt kunna hända på riktigt. Han väver ihop flera människoöden, hur de drabbas av katastrofen. Jag imponeras av Mikael Niemis litterära kvaliteter i ”Fallvatten”, den är skriven med finess. Det enda negativa, vilket ju då är 100 % mitt eget fel, är att jag började läsa den i ett skede då jag inte kunde läsa den i ett svep. Istället blev det upphackat på flera dagar med mycket annat mellan, vilket inte var bra och det irriterar mig en aning. Flera gånger ångrade jag att jag ens börjat, istället för att vänta till rätt tillfälle. För ”Fallvatten” är ett bok att sträckläsa.

Mikael Niemi

Mikael Niemi

7/10

Finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Mer om ”Fallvatten”:

Ett intensivt regnande har plågat nordligaste Norrland hela hösten. Det är här, i Lule älv, mot den norska gränsen, som kraftverkens enorma vattenmagasin ligger på rad. En dag händer det ofattbara plötsligt reser sig en grå vägg, det är dammarna som till slut brister, enorma krafter släpps lösa och en flodvåg som inte borde finnas sveper undan allt i sin väg.

Bland de som drabbas finns den urbane samen som kör sport-Saaben för sitt liv samtidigt som tsunamin växer i backspegeln. Här är den självmordsbenägne helikopterpiloten som söker döden mot berget men kommer att flyga ikapp med fallvattnet, hans gravida dotter och den förlupna hustrun, här finns den utbrända lärarinnan och kraftverksarbetaren som äntligen får chansen att visa fruntimren vem som faktiskt är starkast. Deras öden flätas samman i den desperata kampen mot katastrofen. Längs sin väg mot havet kommer vattenväggen inte bara att förändra landskapet för alltid, människornas liv blir aldrig detsamma i den mån de överlever.

Fallvatten är något så ovanligt som en svensk katastrofroman. Den utspelar sig under en enda, ödesdiger dag i Norrbottens skogsland, med ett tempo och en intensitet som tar andan ur läsaren. Mikael Niemi debuterade 1988 med diktsamlingen Näsblod under högmässan. Det stora genombrottet kom år 2000 med Populärmusik från Vittula, som tilldelades det årets Augustpris i skönlitteratur. Sedan dess har han skrivit lyrik, prosa och dramatik. Med Fallvatten är han tillbaka med en bred och dramatisk berättelse från Norrbotten.

Detta inlägg publicerades i 2015, Betyg 7-8, Bokrecension, Deckare, Piratförlaget, Pocketförlaget, Relationer. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s