Inte min värld, men mitt land

Overklighetskänslan som kommer över en när en nyhetsflash dyker upp på mobilskärmen med orden: Lastbil har kört in i folksamling i centrala Stockholm. Minst två befaras döda.

Jag är långt borta från attacken, men den kryper ändå så nära inpå. Så här några timmar efter den inträffat kan jag ändå inte låta bli att förundras över Sverige. Nyhetsbevakningen är tillförlitlig – och enorm. När uppgifter delges som inte är bekräftade från egen redaktion berättar man det. Sedan rättar man, eller bekräftar. Det finns många platser i världen där sådant här kanske inte ens skulle tilldelas en notis. Kanske det till och med skulle förnekas att det hade hänt.

Myndigheter går ut med information på så många sätt och i så många former att det egentligen är smått fantastiskt. Folk brukar raljera att Sverige knappt har några poliser, och att de vi har inte gör något vettigt. Dessa har fått motsatsen högst bevisad idag. På sociala medier skallrar budskap om att man ska hålla sig borta från Stockholm city. Trafiken står stilla. Några som bor i området säger att om någon inte tar sig hem är de välkomna hem till dem. Folk klickar i en ruta på facebook att de är i säkerhet. Jag hinner inte ens fråga mina vänner i Stockholm om de är ok innan jag redan fått bekräftat att de är det.

Sverige. Det är hit man kommer när man kommer hem.

Alla mina tankar går till de drabbade.

img_7515

 

Detta inlägg publicerades i Privat, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s