”Vafan var det som hände?” Clark Olofsson

20180101-204716.jpg

20180101-204728.jpg

Egentligen vet jag inte riktigt hur den här boken hamnade i min ägo. Eller jo det vet jag. Det var rea och jag gillar facklitteratur så vafan det var vad som hände …

Clark Olofsson är en känd kriminell i Sverige och när jag börjar läsa ”Vafan vad det som hände?” förväntar jag mig ju en introduktion till vem han är och vad han har gjort, men istället är det en rörig gröt av anekdoter som jag utan förkunskap inte kan ta till mig alls. Vad menar han? Var är han och varför? Vem är han?

Det påminner lite om Steven Tylers biografi ”Does the noise in my head bother you?” där Steven mest hela boken bortförklarar sitt dåliga beteende på ett rörigt sätt.

Jag läser bara ett par kapitel av Clark Olofssons bok då jag efter 30 sidor fortfarande inte fått någon ledtråd till vem han är och vad han har gjort. Tanken på att det dessutom finns fler böcker (detta är del 1, en tjock bok på över 400 sidor) gör mig bara matt. Samtidigt känns det alltid trist när det alldeles säkert finns en bra biografi där inne i gröten någonstans.

Redan på baksidestexten borde jag ju dock ha förstått att det här inte var någon bok för mig.

Hoppa över muren och in i flyktbilen. Clark tjuvstartar den med en skruvmejsel. Tärningen är kastad. Snart är vi på autobahn på väg mot friheten.

Jag har inget att fly till, men massor att rymma ifrån, säger han.
Det finns en gräns för hur mycket skit man förmår tugga i sig innan man spyr även om man inser att man på sikt tjänar på att huka sig.

Rymningen landar i ett bankvalv i Stockholms city. För första gången beskriver han utförligt vad som hände i valvet under de dramatiska dagarna 1973. Efteråt, frikänd för sin roll i Norrmalmstorgsdramat har Clark Olofsson ändå sex tunga år innan han går loss.

I Vaffan var det som hände I tar Clark Olofsson oss med från svenska fängelser där fångarna regerar och plitarna drygar ut sina löner med att smuggla vodka till livet som byggmästare i Beirut. Vi träffar våldsamma slaktardrängar i Tyskland, libaneser med outtröttligt intresse för affärer och vi träffar kvinnor.

Jag var ett äkta barn av 60-talets Peace and Free Love!, säger Clark.
Om du är kär, knulla så mycket du orkar! Jag var kär jämt det var bara föremålen som växlade.

Nästa del av Clark Olofssons memoarer Vaffan var det som hände II kommer på Bokförlaget Upp med händerna hösten 2016.

Men till vilket pris? En fråga som ständigt gnager. Går jag med på denna skymf vad är då nästa steg?

Detta inlägg publicerades i 2018, Biografi, Bokrecension, Ej utläst, Facklitteratur, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s