”Ett jävla solsken”, Fatima Bremmer

Ester_Blenda

Det här är en helt fantastisk bok. Jag är faktiskt smått tagen.

Som Sveriges första undersökande reporter gjorde hon det ingen annan vågade. Under falsk identitet slet hon som piga på en bondgård, hon levde ett halvår med samer i Lapplands piskande snöstormar och reste som tredjeklasspassagerare med fattiga emigranter till Amerika. Hon räddade hela byar från svältdöden under finska inbördeskriget och deltog i en flera år lång expedition till ett farligt vulkanområde i Sibirien. De banbrytande reportage som hon tog med sig hem förändrade den svenska journalistiken.

Ester Blenda Nordström var en av sin tids pionjärer och stjärnor. Hyllad, beundrad och vän med personer som Anders Zorn, Evert Taube och Elin Wägner. Hon körde motorcykel, rökte pipa och trotsade alla normer som begränsade kvinnors liv i början av 1900-talet.

Men så plötsligt tystnade hennes starka röst. De spektakulära äventyren och kampen för ett liv på egna villkor visade sig ha ett högt pris.

Fatima Bremmers ”Ett jävla solsken” är så mycket mer än ett genialiskt porträtt av en kvinnas röst i början av 1900-talet. Jag har aldrig läst en bok som skildrat den tiden så väl att det känns som om jag står mitt i den. Är man det minsta intresserad av journalistik är den ett måste att läsa. Är man inte det bör man läsa den ändå. Det är inte alls förvånande att den vann Augustpriset. Jag tror inte jag fått den här känslan av en biografi sedan jag läste Bea Uusmas ”Expeditionen”. ”Ett jävla solsken” är inget annat än ett mästerverk.

10/10

Finns bland annat hos Adlibris och Bokus.

Några av de böcker som Ester Blenda skrev (och som jag vill läsa!):
* En piga bland pigor.
* Kåtornas folk. Lapparne och deras land.
* En rackarunge.
* Amerikanskt : som emigrant till Amerika.
* Byn i vulkanens skugga.

Detta inlägg publicerades i 2018, Betyg 9-10, Biografi, Bokrecension, Facklitteratur, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till ”Ett jävla solsken”, Fatima Bremmer

  1. Pingback: Ett jävla solsken och något om biografin som genre – Eli läser och skriver

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s