”Giftfri”, Martina Johansson & Fanny Lindkvist

IMG_4886

Vilken bok! Jag känner mig faktiskt smått lyrisk. I ”Giftfri – ett rent liv utan tillsatser” av Martina Johansson och Fanny Lindkvist ges det tips om allt från plastbantning och miljöval kring textilier till hur man gör egna rengöringsmedel, skönhetsprodukter och vad man egentligen bör se upp med i matväg. Inledningsvis står det att det här inte är en bok man behöver läsa pärm till pärm, men när jag väl börjat kunde jag inte sluta! Så fascinerad av alla tips och hur enkelt det verkar att göra miljövänliga val – och dessutom billigt.

I Giftfri har författarna tagit till vara på gamla husmorsknep och blandat dem med moderna tillvägagångsätt och resultatet av egna experiment. De är ständigt på jakt efter nya kemikaliefria lösningar på vardagliga problem:

Visste du att karies kan läka sig själv?

Visste du att du kan göra din egen hårtoning eller hårfärg hemma i köket?

Visste du att du kan blanda ihop en fästingspray till både dig och husdjuren på två minuter?

Boken innehåller massvis av tips och lösningar för hela familjen, från hemmets innersta vrår till utlandsresan, trädgården och hur man bör tänka kring elektronik. Författarna lägger starkt fokus på moderna produkter inom till exempel hygien, skönhet, läkemedel, kläder, tatueringar och leksaker. Här finns gott om inspiration för alla, både för nybörjaren och för den som intresserat sig för en giftfri livsstil länge.

Jag är otroligt inspirerad av den här boken och kommer helt klart att ha den på någon lättillgänglig plats hemma så jag enkelt kan ta fram den vid behov. Jag har redan hunnit beställa Aleppotvål, eteriska oljor och sheasmör (tror jag det var?). Kokosolja har jag redan fullt av i skafferiet, men en del lär flytta in i badrummet och sovrummet efter att ha läst ”Giftfri”. Jag rekommenderar boken till alla som har det minsta intresse av att lära sig mer om hur man med enkla medel kan leva i en mindre giftig miljö – såväl för planetens skull som sin egen. Även en klockren presentbok!

10/10

Finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Detta inlägg publicerades i 2018, Betyg 9-10, Bokrecension, Facklitteratur, Forum, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s