”Food pharmacy kokboken”, Lina Nertby Aurell & Mia Clase

IMG_3843

Vem hade väl kunnat ana, att den stora LCHF-vågen skulle efterföljas av antiinflammatorisk mat? Där ord som tarmflora inte skäms för att pryda ett i övrigt alldeles utomordentligt bokomslag? Nå. Där är vi nu. And I like it!

Recepten innehåller mängder med grönsaker, en del nötter och kryddor för smak och antiinflammatorisk boost, tillagade på ett så skonsamt sätt som möjligt för att bevara så mycket näring som möjligt. Rätterna är gluten-, mjölk- och sockerfria och noga provlagade för att smaka riktigt gott.

Det är faktiskt ett bra tag sedan jag läste en riktigt bra receptsamling med så stor behållning som denna. Psykossoppa, pangbiffar, Platons mangopannacottus. Det dröjde länge innan jag insåg att ju den här boken också är skriven för att göra barn intresserade av matlagning. Möjligen därför jag tyckte den var så kul! Nädå. Skämt åsido. Däremot så var det inte förrän sista sidorna som jag insåg att samtliga recept är vegetariska, möjligen även veganska (har inte lusläst). Det är också hyfsat enkla recept som även den något ohändige i köket bör kunna hantera.

Lite smolk i bägaren finns det väl kanske, då författarna Lina Nertby Aurell och Mia Clase inte är några experter på området även om det väl är den bilden man får. Detta upplyser radioprogrammet Plånboken om här. Jag tycker inte det gör just från eller till, eftersom jag inte främst vill ha receptböcker med nyttig och enkel mat, och att så är fallet i denna behöver man inte vara någon expert för att snabbt se. Däremot gör det ju inget att hålla sig upplyst, och jag tycker inslaget är väl värt att lyssna på hur som!

IMG_3882

Jag har provat några recept, däribland dessa snabba äppelkaksbollar. Typ som en chokladboll som smakar äppelkaka. Gillar dem!

IMG_3885
Jag har även testat familjens mangogryta. Egentligen ska den lagas med tofu, något som jag väl testat på en gång för tio år sedan men inför detta recept tänkte jag ge den en ny chans. Men vad händer? Letar och letar på Coop … till slut frågar jag en i personalen. Det råder tydligen tofubrist så de har ingen för tillfället. Typiskt ändå haha! Så jag gjorde med kyckling istället. Gott!

9/10

Finns bland annat hos Bokus och Adlibris.

Detta inlägg publicerades i 2018, Betyg 9-10, Bokrecension, Bonniers, Facklitteratur, Kokbok, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Food pharmacy kokboken”, Lina Nertby Aurell & Mia Clase

  1. Ulrika skriver:

    Varit sugen på den här ett tag, men lite dubbelt då jag vill ha något som känns inspirerande men inte exkluderande, om du förstår vad jag menar? Tröttnat på böcker som vill predika en sanning om ätande, vill liksom ha något snällt och mjukt som är positivt laddat. Ska lyssna på programmet också och fundera lite!

    • Malin Johansson skriver:

      Förstår absolut! Kan dock rekommendera den här men hoppa över inledningen där det ”predikas”. 🙂 Jag tycker det är svårt att hitta bra kokböcker idag som inte är supernischade på ett eller annat sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s