”Du ska resa till de nio kontinenterna”, Xiaolu Guo

Skärmavbild 2018-08-06 kl. 10.44.52
Du ska resa till de nio kontinenterna är författaren och filmskaparen Xiaolu Guos berättelse om sin uppväxt i Kina. Från den fattiga barndomen på landsbygden och i ett kommunistiskt kollektivboende, till åren på filmskolan i Beijing på nittiotalet och vidare till kulturkrocken när hon via stipendium tar sig till London.

Det är en stark skildring av att växa upp som kvinna i ett land där flickor väljs bort vid födseln, av att vara konstnär när censuren är ett ständigt hot – och av att vilja vara lojal mot sina rötter och på samma gång fly dem.

Det är något med Xiaolu Guos sätt att skriva som liksom gör mig sömnig. Fastän handlingen egentligen borde vara helt i min smak, hålla mig vaken sent in på småtimmarna, så blir det snarare tvärtom. Jag somnar efter två sidor. Jag har verkligen försökt läsa den, men efter drygt halva ger jag upp.

Detta inlägg publicerades i 2018, Alfabeta, Biografi, Bokrecension. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s