”Händig man sökes”, Jöns Hellsing

John är en dagdrivare med en dröm: att skriva den stora romanen. När han hittar en platsannons med rubriken ”Händig man sökes” ser han sin chans. I en avlägsen by på en vindpinad skotsk ö väntar ett gods med en förfallen stuga som ska renoveras. Här finns en lord på ruinens brant, en lady utsvulten på kärlek och en ö-befolkning som drömmer om mer frihet och bättre löner.

I sin stulna bil anländer John med förhoppningen att äntligen kunna skriva sitt mästerverk. Men ingenting blir som han tänkt sig.

Här möter han 23-åriga Heather som mot alla odds driver sin ärvda pub i den lilla byn. Besökarna blir bara färre och färre, och Heather väntar på ett mirakel. Kanske i form av en ung man med en röd skrivmaskin som rullar in i byn och förändrar allt …

”Händig man sökes” är första delen i en trilogi om kärlek, makt och ond bråd död en charmig saga om en värld i förändring, full av Hellsingska krumbukter. Den utspelar sig under 1980-talet då axelvaddar är en självklarhet och Margaret Thatcher och Samantha Fox är kvinnorna på allas läppar.

”Händig man sökes” överraskade mig till en början. Jag blev mycket imponerad av Jöns Hellsings förmåga att riktigt dra in mig i berättelsen på ett sätt som gjorde att jag knappt kunde lägga ner den. Tyvärr trasslas det in för mycket en bit in i boken vilket gör det svårt att hänga med och svårt att riktigt känna något för någon. Jag hade föredragit om Hellsing bara fortsatt på spåret med John i fokus. Bitvis kändes det som om han nästan försvann helt. Sedan så är jag väl inte så imponerad av Jöns Hellsings stereotypa sätt att beskriva kvinnor heller. Skulle gärna läsa något annat Jöns där han inte försöker få in tre romaner i en.

Detta inlägg publicerades i 2019, Bokrecension, Ej utläst, HarperCollins, Romantik. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s