”Shinrin-yoku”, Dr Qing Li

Hur kan mer tid i skogen hjälpa dig till god hälsa och lycka?

SHINRIN-YOKU är den japanska termen för trädens hälsobringande effekter. Genom att tillbringa mer tid i skogen kan du finna en väg till inre frid. I Japan har Shinrin-yoku varit etablerat sedan länge och metodens positiva inverkan på hälsan vare sig det handlar om en stilla skogspromenad, en kortare stund i parken eller om att försiktigt tassa barfota över gräset har blivit erkänd världen över. 

I den här boken visar Dr Qing Li hur du genom att tillbringa mer tid i naturen och bland träd kan sänka blodtryck och stressnivåer, och även förbättra ditt immunförsvar och öka din livslust.

Shinrin-yoku: Bli friskare & lyckligare med natur- & skogsterapi erbjuder såväl fascinerande fakta om trädens läkande egenskaper som konkreta övningar för dig som känner att livet rusar för snabbt. En karta till den ostörda plats som allt för många av oss förlorat vägen till. 

Dr Qing Li är docent vid Nippon Medical School i Tokyo och en av världens ledande experter på natur- och skogsterapi. Han är även generalsekreterare för The International Society of Nature & Forest Medicine, samt en av ledarna för Japanska natur- & skogsterapi-sällskapet.

Inledningsvis kändes ”Shinrin-yoku – Bli friskare och lyckligare med natur- och skogsterapi” aningens för fokuserad på Japan. Allt handlade om parker i Japan, träd och natur som finns där, vilket känns avlägset för en norrbottning i Lapplands inland. Men samtidigt älskar jag träd och skog, så jag tyckte ändå det var intressant. Qing Li tar också upp många bra effekter på varför man bör gå i skogen eller en park, om så bara för en liten stund. Här finns mycket för många att lära vill jag påstå (även om jag är högst tveksam till att gå barfota i skogen, men de kanske har lite bättre underlag i Japan).

Närmare slutet tycker jag också det blir mer allmänt skrivet, med tips och trix som passar överallt. Det är också intressant hur det i Japan finns certifierade skogsparker med hälsobringande effekter. Det känns verkligen som en framtidsbransch faktiskt, något som vi bör kunna ha även här i Sverige.

7/10

Detta inlägg publicerades i 2019, Betyg 7-8, Bokrecension, Facklitteratur, Mima Förlag. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s